Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Alessandra Mussolini
weer in opspraak

Van onze correspondent - ROME, woensdag

De Italiaanse parlementariër Alessandra Mussolini, kleindochter van de vroegere dictator, heeft zich gisteren in het parlement de woede van linkse afgevaardigden op de hals gehaald door met een typisch fascistische leus op haar shirt rond te lopen.

"Boia chi molla Buffon" ("Aan wie Buffon opgeeft de beul") stond er op het shirt van de blondine, lid van de ex-neofascistische partij Alleanza Nazionale. De slogan is een kleine variatie op het beruchte fascistische "Boia chi molla" ("Aan wie opgeeft de beul"), die de keeper Buffon afgelopen zondag tijdens een voetbalwedstrijd van zijn club Parma had gedragen.

Buffon kreeg een lawine van kritiek over zich heen, ook van de minister van Binnenlandse Zaken, Rosa Russo Jervolino. Deze wilde juist paal en perk stellen aan de vele extreemrechtse uitingen die Italiaanse voetbalsupporters de laatste tijd ten toon spreiden. De vlaggen met nazistische hakenkruisen en fascistische keltische kruisen komen steeds vaker voor in de stadions. Ook anti-joodse teksten en spreekkoren klinken met grote regelmaat van de voetbaltribunes.

"Stop de politiestaat", zegt Mussolini echter. "De vrijheid van meningsuiting mag niet langer onderdrukt worden. Alles is begonnen toen een totalitaire campagne op gang kwam tegen jongeren die met vlaggen met keltische kruizen het stadion in komen.

Zoals er in sommige stadions zonder problemen vlaggen met vijf sterren, met hamer en sikkel en Che Guevara worden getoond, zo moeten ook de rechtse jongeren de mogelijkheid hebben om hun symbolen te uiten. Als ze het maar civiel doen", aldus de parlementariër.

Linkse parlementariërs hadden er andere gedachten over. Verscheidene politici begonnen tegen Mussolini te schreeuwen, waarop rechtse parlementariërs, zoals altijd, even hard terug schreeuwden naar de linkse banken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.