Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Kremlin meldt succes
in terroristenjacht

Van onze correspondent - MOSKOU, woensdag

"Operatie Wervelwind", de landelijke jacht op explosieven en terroristen die Moskou onlangs ontketende na een serie bomaanslagen die aan ruim 300 mensen het leven kostten, lijkt zijn vruchten af te werpen.

"We hebben zestien explosies, in verschillende steden van de Russische Federatie, weten te voorkomen", meldde de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Vladimir Roesjailo, gisteren op de televisie.

Volgens Roesjailo, die de resultaten van zijn anti-terreurcampagne 's morgens persoonlijk aan president Boris Jeltsin kwam melden, werd tevens 520 ton explosieven buitgemaakt. "Om precies te zijn: 521 ton", voegde de bewindsman eraan toe.

Het nieuws is duidelijk bedoeld om de Russen, die nog steeds leven met een bompsychose, gerust te stellen. Maar de opschepperige wijze waarop het Kremlin dat doet, vinden velen verdacht. "Nu hebben ze dus zestien bommen onklaar gemaakt", reageerde een Moskoviet. "Maar stel dat ze er een paar hebben vergeten? En had de politie vorige week zelf niet ergens nepbommen neergelegd? Ik vertrouw ze niet."

Bij "Operatie Wervelwind" zijn inmiddels 101 verdachte personen gearresteerd, terwijl Moskou aan Interpol een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen 17 Tsjetsjeense krijgsheren, die worden verdacht het brein te zijn van de aanslagen. Moskou beweert precies te weten wie de bomterroristen zijn, maar heeft tot dusver geen enkele concrete dader opgepakt.

Terwijl de Russische luchtmacht voor de zesde dag doelen bestookte in Tsjetsjenië (acties die Moskou presenteert op dezelfde 'high-tech' wijze als de NAVO dit voorjaar zijn optreden in Kosovo) leed premier Poetin gisteren zijn eerste politieke nederlaag.

Het Lagerhuis, de Doema, torpedeerde met een 'njet' de door Vladimir Poetin ingediende begroting voor het jaar 2000, die met zo'n 50 miljard gulden de stand van de Russische economie schrijnend weergeeft. De begroting van een doorsnee staat in de Verenigde Staten bedraagt meer.

Terwijl vermoedelijk al tientallen miljarden guldens uit Rusland op buitenlandse bankrekeningen staan, gaat de kapitaalvlucht onverminderd door. Volgens de ex-minister van Financiën en de IMF-onderhandelaar namens Moskou, Michail Zadornov, bedraagt deze bijna een miljard gulden per maand.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.