Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Brunel]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Primafoon]
[Oce]
[Netaspect]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]

'Verliefdheid beste
middel tegen geweld'

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Criminele jongeren en leerlingen die pesten op school kunnen het beste verliefd worden op een jongen of een meisje om weer op het rechte pad te komen.

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) stelde gisteren in een debat in de Tweede Kamer dat verliefdheid het beste middel is tegen geweld op school. Dat zou volgens de bewindsvrouw ook blijken uit diverse onderzoeken.

"Verliefd worden blijkt voor jongeren die geweld gebruiken de beste remedie te zijn", aldus Adelmund, die dan ook pleit voor meer schoolliefdes. "Het werkt beter dan alle andere maatregelen die je kunt nemen. Ik hou het elke agent ook voor als ze vragen wat is de beste oplossing. Dan zeg ik: hopen dat ze een keer verliefd worden."

De Tweede Kamer sprak over geweld op school naar aanleiding van een onderzoek op scholen in Amsterdam. Daaruit bleek dat een op de drie leerlingen en een op de vijf docenten slachtoffer is van onder meer vechtpartijen, afpersing en seksuele misdragingen.

Volgens Adelmund streven jongens die geweld gebruiken in school of op en rond het schoolplein, eigenlijk naar een stabiel leventje. "Huisje, boompje, beestje", weet Adelmund zeker. "Dan neemt het probleem pas af."

De Tweede Kamer kon het advies van Adelmund aan de jongeren om verliefd te worden wel waarderen. "Maar dat geldt niet alleen voor criminele jongeren", grapte GroenLinks-Kamerlid Rabbae luchtig.

Alle partijen maken zich grote zorgen over het toenemende geweld op de scholen. Adelmund benadrukte nogmaals dat alle wapens op school verboden zijn. Daarnaast wees zij op een aangifteplicht als er sprake is van seksuele intimidatie op school.

PvdA-Kamerlid Kortram baarde opzien door te stellen dat ook onderwijskrachten discriminerende opmerkingen maken tegenover leerlingen.

De PvdA'ster vindt dat er uiterst streng moet worden opgetreden tegen pesters op school. Kortram wil deze leerlingen verplicht laten meedoen aan een survivaltocht, die na schooltijd moet worden georganiseerd. "Voor zwaardere gevallen zou je ook zo'n expeditie moeten organiseren", aldus Kortram. Zij pleit bovendien ook nog voor het oprichten van 'pest-expertisecentra'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.