Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Oce]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Primafoon]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[CMG]
[Brunel]
[Primafoon]

Kok vreest oververhitte economie

Van onze verslaggevers

NEW YORK/DEN HAAG, woensdag

Premier Kok vreest dat de loonstijgingen en de voorziene belastingverlaging na 2000 tezamen de inflatie in ons land kunnen aanwakkeren, met alle slechte gevolgen vandien voor de concurrentiekracht van het bedrijsleven en de werkgelegenheid.

De premier zei dit gisteren in New York in een reactie op een eerdere waarschuwing in die richting van Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank. Volgens hem kunnen de nieuwe belastingplannen, in het bijzonder de ƒ5 miljard lastenverlichting die in 2001 van kracht wordt en de btw-verhoging de toch al hoge inflatie in Nederland verder aanjagen.

Als dat leidt tot hogere looneisen worden de Nederlandse export en de groei van de werkgelegenheid in gevaar gebracht, aldus de bankdirecteur.

Sociale partners

Om te voorkomen dat de economie oververhit raakt, wil de minister-president in 2001 met de sociale partners praten over de arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij te sterke loonstijgingen zien te voorkomen. Invoering van het nieuwe belastingplan zonder een lastenverlichting is immers onmogelijk.

Kok erkende dat de inflatie in Nederland vergeleken bij de rest van de Europese Unie "aan de hoge kant is." Het belastingplan kan de economie verhitten, maar daar zijn we wel zelf bij, aldus de premier. In 2001 is het dan ook mogelijk noodzakelijk om via gematigde cao-eisen te voorkomen dat de inflatie de pan uitrijst.

"De inflatie loopt inderdaad op, maar het is niet buitensporig", aldus VVD'er Van Beek. "Wij gaan er bovendien van uit dat de lastenverlichting juist voor loonmatiging zal zorgen." De coalitiepartijen VVD en D66 wijzen op het grote belang van het nieuwe belastingplan en de verdere lastenverlichting.

Wellink liet weten dat het niet zijn bedoeling was kritiek te leveren op de Belastingherziening 2001 (ƒ5 miljard lastenverlichting) en de bestedingsimpuls van ƒ1 miljard dit jaar, maar dat hij alleen wilde wijzen op de mogelijke gevolgen.

Nederland zit in vergelijking met andere landen in Europa qua inflatie hoog in de boom. De laatste maanden was er zelfs sprake van 2,5% geldontwaarding per jaar, een percentage dat De Nederlandsche Bank ook voor de komende jaren voorspelt. Als er meevallers zijn, kan dat zelfs nog meer worden. Die 2,5% is boven het maximaal toelaatbare gemiddelde in de eurozone van 2%.

Doemscenario

Wellink waarschuwt voor loonstijgingen. Die zorgen niet alleen voor meer inflatie, maar breken ook de werkgelegenheid af. "Het doemscenario van de vicieuze cirkel is dan niet ver weg. In Nederland staat de inflatie nu op 2,5%, in Duitsland op 0,5%. Dat verschil in prijsstijging vind je uiteindelijk terug in de uitvoerprijzen."

Om de Nederlandse concurrentiepositie niet te schaden zullen de werknemers dan genoegen moeten nemen met achterblijvende loonontwikkeling, aldus de bankdirecteur.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.