Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[CMG]
[Netaspect]
[Brunel]
[Primafoon]
[Oce]
[Primafoon]
[Eurocard Mastercard]

Kok tikt Pronk op de vingers

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Premier Kok heeft minister Pronk (Milieu) gisteren op de vingers getikt vanwege zijn forse kritiek op zijn opvolgster Eveline Herfkens als minister van Ontwikkelingssamenwerking.

In New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont, liet de minister-president er geen misverstand over bestaan dat minister Herfkens "de volledige steun van het kabinet heeft". "Het ontwikkelingsbeleid wordt niet op VROM gemaakt", voegde hij er aan toe.

In een RVU-documentaire die gisteren op tv werd uitgezonden zegt Pronk dat hij er tegen is strenge voorwaarden te stellen aan landen die ontwikkelingshulp krijgen, zoals mevrouw Herfkens heeft doorgevoerd.

Herfkens heeft de directe hulp beperkt tot zeventien landen, waaronder Tanzania en Mozambique. Over die landen zegt Pronk dat ze eigenlijk al te veel hulp hebben gehad en daardoor nu te afhankelijk zijn geworden.

Oppositiepartij CDA wil snel uitleg van het kabinet over de kritiek van Pronk. CDA-Kamerlid Van Ardenne overweegt zelfs om de bewindsman in de Tweede Kamer ter verantwoording te roepen. "Pronk brengt hiermee de Kamer in verwarring. Internationaal gezien maakt Nederland hier geen beste beurt mee", zegt zij.

GroenLinks-Kamerlid Karimi vindt de uitlatingen van Pronk "niet chique". De coalitiepartijen steunen het beleid van Herfkens, maar laten de kritiek van Pronk voor wat die is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.