Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[ABN AMRO]
[Netaspect]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Primafoon]
[Brunel]
[Oce]

Jacht op drugs in verkeer

door Dominique Weesie - DEN HAAG, woensdag

Minister Netelenbos (Verkeer) wil drugsgebruik in het verkeer hard gaan aanpakken. Als het aan de bewindsvrouw ligt, worden automobilisten die stoned achter het stuur zitten volgend jaar net zo gemakkelijk vervolgd als drankrijders.

Netelenbos heeft daarom in overleg met het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) een speciale commissie in het leven geroepen met de opdracht nog dit jaar een plan van aanpak te presenteren. Naast de politie hebben ook vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, Volksgezondheid en Verkeer en Waterstaat zitting in deze werkgroep.

Volgens Verkeer en Waterstaat is uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) inmiddels gebleken dat drugs het rijgedrag wel degelijk beïnvloeden. Van de op vrijwillige basis onderzochte mannelijke automobilisten tussen de 18 en 25 jaar reageerde 17,5 procent positief op sporen van medicijnen en drugs.

"In ons land bestaat echter nauwelijks regelgeving. De huidige Wegen- en Verkeerswet verbiedt weliswaar het rijden onder invloed van verdovende middelen, maar geeft niet aan welke drugs daaronder vallen en waar de limiet ligt", aldus woordvoerder R. Wester van Verkeer en Waterstaat. "Bovendien is het uiterst moeilijk om te bewijzen dat een automobilist onder invloed is van drugs. De commissie onderzoekt nu hoe daar verandering in kan worden gebracht."

Apparatuur

Om drugsgebruik aan te tonen heeft de politie nauwkeurige controleapparatuur nodig. Veel wordt verwacht van een blaaspijpje dat binnenkort op de markt komt.Het apparaat is ontwikkeld door de firma Dräger, die ook de apparatuur levert waarmee de Nederlandse politie al jarenlang met succes drankrijders ontmaskert.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) juicht de plannen van Netelenbos toe. Volgens VVN spelen drugs een steeds grotere rol in het hedendaagse verkeer. "Dit leidt tot uiterst gevaarlijke situaties. Door de drugs raakt men overmoedig waardoor het gevoel voor echte auto's verandert in speelgoedauto's. Een aanscherping van de wet, zoals in de ons omringende landen al heeft plaatsgevonden, is noodzakelijk. Liever vandaag nog dan morgen", aldus woordvoerder B. Woudenberg.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.