Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[CMG]
[Tele2]

Ecuador hoopt op Lapentti

door Jon Visbeen - GUAYAQUIL, vrijdag

Gillende meisjes bevolken El Club Nacional de Guayaquil. Uit alle hoeken en gaten komen ze tevoorschijn, als 'Nico' Lapentti zijn opwachting maakt. De zoon van een Italiaanse vader en een Ecuadoriaanse moeder heeft zich binnen enkele jaren tot nationaal sportidool opgewerkt. Met zijn ontwapenende lach, zijn Italiaanse uiterlijk en zijn sierlijke spel heeft hij tennisminnend Ecuador aan zijn voeten gekregen.

Lapentti, 23 jaar, moet zijn land in het cruciale duel tegen het Nederlands Davis-Cupteam voor het eerst in de historie op weg helpen naar de wereldgroep. Er rust een loodzware taak op zijn schouders en de vraag is, of hij met de spanning kan omgaan.

Aan de verhoging van die druk is hij uiteraard zelf debet. Waar hij het vorige seizoen als de nummer 92 van de wereld nog bescheiden beëindigde, heeft zijn grote doorbraak dit jaar gestalte gekregen. Lapentti prijkt intussen op de veertiende positie van de ATP 'rankings', zijn hoogste notering ooit. Onder andere een halve finale-plaats tijdens de Australian Open behoorde dit seizoen tot zijn niet geringe wapenfeiten. Een echte verklaring voor zijn opmerkelijke progressie kan Lapentti niet geven. "Of het moet zijn, dat ik gewoon harder heb gewerkt. Met mijn trainer Pato Rodriguez heb ik me meer toegelegd op het fysieke gedeelte, waardoor ik sterker en sneller ben geworden. Voor de rest moet het in toernooien een beetje meezitten. Over dat geluk heb ik niet te klagen gehad", oordeelt de glamourboy van Ecuador.

Vanaf vandaag (plaatselijke tijd 10.00 uur in de ochtend) zal hij door meer dan 5000 fanatieke landgenoten naar de overwinning worden geschreeuwd. Lapentti opent tegen Jan Siemerink, de man voor wie werd gekozen, omdat zijn speelstijl de Ecuadoriaanse kopman het minste ligt. Daarnaast treedt hij met veteraan Andres Gomez in het dubbel aan en staat hij zondag tegenover Sjeng Schalken, die zijn debuut voor Oranje maakt als eerste singelaar. Schalken heeft buitengemeen goede herinneringen aan Guayaquil, waar hij vier jaar geleden vanuit de kwalificaties een challenger-evenement won. Het zou z'n opstap zijn naar een tenniscarrière.

In tegenstelling tot het Nederlandse team heeft de Ecuadoriaanse coach Raul Viver geen mogelijkheden om zijn ploeg gedurende het duel te wijzigen. Niet voor niets wordt een reeds 39-jarige volksheld (Gomez) van stal gehaald om het team te 'versterken'. Tweede enkelspeler Luis Morejon is een goedwillende maar geen grootse tennisprof, die nooit verder kwam dan de 200e positie op de ATP ranglijst. Om over de vierde man, Francisco Barragan, maar te zwijgen. Die is zelfs bij de eerste 1300 spelers niet terug te vinden. Nee, als Ecuador een kunstje wil flikken, zal 'mooie Nico' Lapentti daar voor moeten zorgen. Maar in de Davis Cup regeren andere krachten. Kijk naar België, dat tegelijkertijd in Pau de halve finales van de wereldgroep Frankrijk bestrijdt. Of naar Italië, dat vorig jaar met een ploeg zonder toppers de finale van de Davis Cup wist te bereiken. Het is zaak dat Oranje zich niet van de wijs laat brengen en deze klus in Ecuador op professionele wijze klaart. Eenvoudigweg omdat Schalken & Co meer in hun mars hebben.

Guayaquil Promotie/degradatie duel Ecuador-Nederland voor de wereldgroep in de Davis Cup: Vandaag (vanaf 10.00 uur (17.00 uur Ned. tijd): Lapentti-Siemerink, Morejon-Schalken. Morgen (vanaf 12.30 uur (19.30 uur): Lapentti/Gomez-Haarhuis/Siemerink. Zondag (vanaf 10.00 uur (17.00 uur): Lapentti-Schalken, Morejon-Siemerink.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.