Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[CMG]
[V & L informatica]
[Tele2]
[Prive Roddelbox]

EK-damtitel voor
Harm Wiersma

HOOGEZAND/SAPPEMEER, vrijdag

De Friese damgrootmeester Harm Wiersma (46) is gisteren in het Groningse Hoogezand/Sappemeer voor het eerst in zijn damcarrière Europees kampioen geworden. Het was ook voor de eerste keer dat hij deelnemer was aan deze competitie. In de periode 1976-'84 veroverde Wiersma zesmaal de wereldtitel.

Harm Wiersma denkt diep na over zijn volgende zet tegen Bubbi, de partij eindigde in remise, de Fries wordt met een vol punt voorsprong Europees Kampioen.

FOTO: WFA

Het Europees kampioenschap was dit jaar lange tijd een nek-aan-nek-race tussen Wiersma en Sijbrands. De coryfeeën die in feite hun damcarrière in deze Groningse plaats begonnen, hebben lange tijd het toernooi beheerst. In de slotfase van het toernooi liet Sijbrands een steekje vallen, terwijl de zege van Wiersma in de voorlaatste ronde op Gantwarg in feite het cruciale duel was voor het EK.

Gisteren kwamen beide grootmeesters niet tot winst door de taaie verdediging van hun opponenten. Zo bleef Wiersma uiteindelijk een punt voor op de concurrentie. Toch had Wiersma geen 'makkie'. Bubbi bood goede tegenstand en hij raakte in tijdnood. ,,Ik had twee Coup Royal-dreigingen in de stand en die heeft hij nooit gezien. Maar hij deed wel de juiste tegenzetten'', zei Wiersma. ,,Verschillende plannen kon ik niet uitrekenen, daarvoor ontbrak me de tijd.''

Ton Sijbrands had op dat moment de speelzaal al verlaten. Voor de tweede achtereenvolgende dag moest de Muidenaar genoegen nemen met remise, nadat hij weer vrijwel de hele partij de betere positie had ingenomen. ,,Eerlijk gezegd had ik wel het idee dat er winst uit moest komen, maar ik kon niet voorkomen dat Getmanski toch nog ontsnapte'', aldus Sijbrands.

Sijbrands, terug van lang weggeweest, had er wel een verklaring voor. ,,Wiersma heeft, net als de andere kandidaten, de laatste jaren een bepaald spelritme opgebouwd. Dat heb ik gemist. Maar ik heb hier schitterende partijen gespeeld, alleen het rendement is er niet helemaal uitgekomen.''

De Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris had een goede eindspurt en kwam nog op gelijke hoogte met Sijbrands. Ook Gantwarg (tegen Chmiel) en Boezinski (tegen Kirzner) kwamen gisteren tot winst, maar vormden geen bedreiging voor de eerste plaats.

Dit EK gold tevens als plaatsingswedstrijd voor het WK 2000, dat volgend jaar in het Letse Riga gehouden zal worden. De top vijf van het EK hebben zich hiervoor geplaatst, maar het is niet erg waarschijnlijk dat Nederlands sterkste spelers Sijbrands en Wiersma van de partij zijn op het wereldkampioenschap. Wiersma heeft andere prioriteiten gesteld en vindt de commerciële aspecten rond het topdammen onvoldoende. Afgelopen weekeinde kreeg het bestuur van de werelddambond (FMJD) tijdens een vergadering enige protestbrieven overhandigd die ondertekend waren door de meeste EK-deelnemers. Men hekelt met name het management rond de organisatie van het topdammen en dat heeft zijn weerslag op het enthousiasme van 's werelds sterkste spelers.

EK vijftiende en laatste ronde:Valneris (Let) - Leesmann (Est) 2-0, Georgiev (Rus) - Shavel (Isr) 2-0, Aliev (Aze) - Schalley (Bel) 1-1, Getmanski (Rus) - Sijbrands (Ned) 1-1, Boezinski (Lit) - Kirzner (Oek) 2-0, Cordier (Fra) - Clerc (Ned) 1-1, Gantwarg (WRu) - Chmiel (Pol) 2-0, Bubbi (Ita) - Wiersma (Ned) 1-1.

Eindstand:1. Wiersma 23 punten, 2. Sijbrands, Valneris 22, 4. Gantwarg, Boezinski 21, 6. Getmanski 16, 7. Kirzner, Clerc, Georgiev 15, 10. Bubbi, Cordier 13, 12. Schalley 11, 13. Aliev 10, 14. Chmiel 9, 15. Shavel 8, 16. Leesman 6.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.