Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Oce]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank WinstVastKoopsom]

Van Wijnbergen kraakt
nieuw belastingstelsel

door ROB SEBES EN ALEX DE VRIES - AMSTERDAM, vrijdag

Topambtenaar S. van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken kraakt het nieuwe belastingstelsel voor de 21ste eeuw. De nieuwe vermogensrendementsheffing is volgens hem een verkapte vermogensbelasting. Het drie-boxen belastingstelsel nodigt in zijn optiek uit tot verdere fiscale vluchtroutes.

De rechterhand van minister Jorritsma uit zijn forse kritiek een week na de presentatie van het stelsel door minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën). Van Wijnbergen, die als secretaris-generaal van EZ al menigmaal uitspraken deed die in de Tweede Kamer stof deden opwaaien, sprak op een bijeenkomst van belastingadvieskantoor Arthur Andersen in Amsterdam.

Daar liet hij weinig heel van de nieuwe vermogensrendementsheffing die vanaf 1 januari 2001 geldt. In de politiek en in de belastingadvieswereld wordt deze vaste heffing van 30% over een forfaitaire (vaste) opbrengt van 4% op het vermogen als revolutionair bestempeld. Dit is effectief 1,2% over het vermogen. Daardoor komt de huidige vermogensbelasting van 0,7% te vervallen en verdwijnt ook de belasting op rente en dividend.

Van Wijnbergen: "Met de vermogensrendementsheffing zijn we eenling in Europa. Het is in feite een verkapte vermogensbelasting. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. De VVD ging de verkiezingen in met afschaffing van de vermogensbelasting, en nu wordt deze zelfs bijna verdubbeld. Van die partij horen we nu niets meer."

Ook laakte de topambtenaar van PvdA-huize de indeling van het nieuwe belastingstelsel in drie boxen. Deze boxen geven het onderscheid aan tussen diverse belastingregimes. De loon- en inkomstenbelasting vormt box 1 (met een toptarief van 52%), de aanmerkelijk-belangbelasting (30% voor aandeelhouders van vennootschappen) vormt box 2 en het vermogen (sparen, beleggen, tweede huis) vormt box 3. De bedoeling van het kabinet is dat de drie boxen gescheiden zijn en blijven. Verliezen in de ene box kunnen niet worden afgetrokken van inkomen in een andere box.

Van Wijnbergen meent dat "het drie-boxensysteem zeker gaat lekken. Het wordt een feest voor belastingadviseurs." Daarmee doelt hij op de pogingen die belastingplichtigen vanaf 2001 zullen ondernemen om toch bepaalde verliezen in de ene box in een andere box te verrekenen.

Volgens de topambtenaar komen de zwakkere punten van het nieuwe belastingstelsel voort uit een manoeuvre die de politiek heeft gemaakt bij het maken van de plannen, die een netto lastenverlaging van ƒ5 miljard moeten opleveren. "Het is een publiek geheim dat de doelstellingen van de belastingrevolutie, zoals het stimuleren van het zoeken van een baan en een scherper milieubeleid, pas achteraf geformuleerd zijn. Dat geeft de zwakke basis van dit plan aan. Een succesvol belastingsysteem wordt verward met lastenverlichting."

Verder uitte Van Wijnbergen zijn zorg over de belastingdruk voor ondernemers vanaf 2001. Zo stijgt de effectieve belastingdruk voor directeuren-eigenaren van bv's van 51,25% naar 54,50%. Daarnaast gaat de aanmerkelijk-belangbelasting omhoog van 25% naar 30%. "Het ondernemen wordt hard gepakt. En dat voor een activiteit die we juist met zijn allen willen stimuleren."

De tarieven in de loon- en inkomstenbelasting gaan omlaag. Maar daar tegenover staat dat een aantal fiscale voordelen voor werknemers wordt beperkt of afgeschaft. Zo wordt de leaseauto strenger aangepakt, wordt de vaste aftrek voor woon-werkverkeer beperkt en wordt de razend populaire spaarloonregeling verminderd. Van Wijnbergen voorziet dat de vakbonden deze verliezen willen compenseren. "De vakbonden krijgen na een jaar door dat er hier een spel is gespeeld en zullen via de cao's compensatie vragen. Dan is het beoogde effect van het kabinet verdwenen."

Van Wijnbergen trekt ook de vereenvoudiging waar het nieuwe stelsel voor moet zorgen in twijfel. Voor burgers wordt het er niet gemakkelijk op, denkt hij. "Ik heb al een weddenschap gewonnen dat deze belastingvereenvoudiging leidt tot een dikker belastingaangifteformulier. Het wordt ingewikkelder voor de gemiddelde burger. Bovendien moeten ook nog eens veel meer mensen een aangifteformulier gaan invullen."

Via zijn woordvoerder van EZ liet Van Wijnbergen gisteravond desgevraagd weten dat hij "op persoonlijke titel" bij Arthur Andersen heeft gesproken. "Het was een academische verhandeling tijdens een besloten bijeenkomst. In mijn hoedanigheid als secretaris-generaal van Economische Zaken steun ik de plannen van het kabinet en de politieke keuzes die door het kabinet zijn gemaakt", aldus Van Wijnbergen via zijn woordvoerder.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.