Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Dow fors onderuit

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, vrijdag

De nerveuze stemming op Wall Street hield ook gisteren stand. Na eerder op de dag tot bijna 50 punten in de plus te hebben gestaan, werd gisteren afgesloten met het grote verlies van 205,48 punten. De slotstand van de toonaangevende Dow Jones-index kwam daarmee uit op 10318,59. Dat was ver onder de technische steunlijn op 10334.

De aanvankelijke koerswinsten werden door handelaren toegeschreven aan koopjesjagers die na twee dagen van sterke dalingen (minus 300 punten) gisteren probeerden weer in te stappen. Later op de dag kreeg de bezorgdheid toch weer de overhand. Met name de zwakke dollar en de komende vergadering van de Fed gooiden weer roet in het eten. Dat zorgde voor een nieuwe sterke daling, zodat het verlies van de Dow deze week al uitkomt op 500 punten.

"Er zijn geen harde oorzaken aan te wijzen voor de matte markt iedereen is gewoon enorm nerveus", aldus een beursbezoeker. Een van de indicatoren die de markt er niet geruster op maakte waren de nieuwe werkloosheidsmeldingen. Die daalden, zoals gisteren bleek, onverwachts tot het laagste niveau van de afgelopen vijfentwintig jaar. Dit duidt op een zeer gespannen arbeidsmarkt, wat het risico van salarisverhogingen en inflatie vergroot.

Economen gaat ervan uit dat ieder signaal van een mogelijke loonstijging de kans op een renteverhoging verhoogt. De Fed vergadert op 5 oktober en zal dan beslissen over een eventuele aanpassing van de rente.

De obligatiemarkt in New York herstelde na een lusteloze morgen goed. De kennelijke stabilisatie van de dollar speelde daarbij een belangrijke rol, naast een aantal technische koopsignalen. De belangrijke 30-jarige staatsobligatie wist dan ook ruim een halve dollar op te kruipen, waarbij het rendement terugliep van 6,09% een dag eerder naar 6,00%. De dollar kwam ten opzichte van de euro en de yen nauwelijks van zijn plaats.

Hoewel een fusie tussen twee internet-providers voor wat enthousiasme zorgde in de technologie-fondsen werd die stemming bedorven door uitlatingen van Microsoft-baas Steve Ballmer. Die vindt de technologiewaarden overgewaardeerd, inclusief zijn eigen onderneming. Het kwam 's werelds grootste softwarefabrikant te staan op een koersduik van bijna $5 tot $91¼.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.