Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Autosite]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Pan-Europese schermenbeurs
in november 2000 van start

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

Er komt toch een pan-Europese effectenbeurs. Een akkoord op hoofdlijnen daarover werd gisteren gesloten in Brussel. Als ook op details overeenstemming wordt bereikt, moet het nieuwe handelsplatform in november volgend jaar van start gaan.

Over de totstandkoming van een pan-Europese effectenbeurs werd lang onderhandeld. Begin juli 1998 gaven de beurzen van Frankfurt en Londen daartoe de aanzet via de vorming van een alliantie.

"Het doel van die alliantie is beleggers een infrastructuur te bieden met lage kosten, een hoge graad van efficiëntie en makkelijke toegankelijkheid", zo stelde bestuursvoorzitter W. Seiffert van de Deutsche Börse destijds.

De effectenbeurs van Amsterdam schoof niet lang daarna bij de onderhandelingen aan, evenals de beurzen van Brussel, Madrid, Milaan, Parijs en Zürich.

Afgelopen dinsdag nog werd er door partijen in de financiële wereld openlijk getwijfeld aan de totstandkoming van een pan-Europese beurs. Geruchten dat de besprekingen tussen de betrokken beurzen haperen, zouden steeds hardnekkiger worden.

Er zou dan ook worden verwacht dat de beurzen hun oorspronkelijke plan, de vorming van een nieuwe Europese beurs, overboord zouden zetten en in plaats daarvan verder zouden praten over een koppeling van de beurzen.

Dat laatste gaf directeur H. Brouwer van de AEX Effectenbeurs eind vorige week al tegenover deze krant toe. "We hebben een aantal modellen bekeken", aldus Brouwer toen. "Eén daarvan was een gemeenschappelijk platform met driehonderd Europese topfondsen. Maar dan moet je vragen beantwoorden als: waar zet ik die beurs neer en welke regels zijn er van toepassing?"

De betrokken beurzen zouden volgens Brouwer dan ook hebben gekozen voor een technische oplossing, waarbij geprobeerd zou worden de verschillende beurzen op elkaar aan te sluiten. Zo zou één scherm ontstaan, waarmee in de driehonderd meest liquide fondsen in Europa gehandeld zou kunnen worden.

De vorming van zo'n elektronisch handelsplatform werd gisteren inderdaad door de betrokken beurzen wereldkundig gemaakt. En op dat platform krijgen inderdaad de driehonderd meest verhandelde aandelen in Europa notering.

Van die driehonderd zijn er volgens een woordvoerder van beursorganisatie Amsterdam Exchanges ongeveer vijftien afkomstig uit Nederland. Maar dat betekent volgens de woordvoerder niet dat die vijftien fondsen uit de AEX-index verdwijnen. "Ook na november 2000 maken ze daarvan nog gewoon deel uit", zo verzekert de zegsman.

Amsterdam Exchanges verwacht ook niet dat door de komst van een pan-Europese beurs haar rol als marktplaats is uitgespeeld. "Door de schermenbeurs ontstaat één elektronisch orderboek", aldus de woordvoerder. "Waar het aandeel Koninklijke Olie nu nog in Amsterdam en Londen wordt verhandeld, verwachten wij dat dat in de toekomst alleen op die beurs zal zijn, waar de beste prijs gemaakt wordt. En dat is in het geval van Koninklijke Olie Amsterdam."

President-directeur G. Möller van Amsterdam Exchanges licht de plannen voor de Europese schermenbeurs vandaag toe.

Hoekman verder in het nauw

Door de komst van een pan-Europese schermenbeurs raakt de positie van hoekmansbedrijven als AOT en Van der Moolen verder in het nauw. "Op de andere zeven beurzen kent men geen hoekmannen, dus is het logisch dat die invloed gaan verliezen," zo erkent een woordvoerder van Amsterdam Exchanges.

Doordat ongeveer 15 AEX-fondsen notering zullen krijgen aan de nieuwe Europese schermenbeurs zouden Nederlandse hoekmansbedrijven volgens bronnen op jaarbasis zo'n EUR4 miljoen aan provisie mislopen.

Dat verlies aan inkomsten wordt volgens dezelfde bronnen weliswaar gecompenseerd doordat de hoekmansbedrijven vorige week van toezichthouder STE toestemming kregen om op alle beurzen in de eurozone actief te kunnen worden, maar dat zou niet voldoende zijn.

Om het afbrokkelen van de positie van hoeklieden op het Damrak daadwerkelijk te compenseren, zou het voor hoekmansbedrijven mogelijk moeten worden om náást als hoekman, ook als vermogensbeheerder of zakenbank actief te worden.

Een dergelijke combinatie van hoekmansbedrijf en effectenbank is nu nog verboden en vormde eerder een bijna onneembaar obstakel voor een fusie tussen hoekmansbedrijf AOT en zakenbank Labouchere. Die fusie ketste, overigens om andere redenen, uiteindelijk af.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.