Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]

Bonden CNV volgen
looneis vakcentrale

Van een onzer redacteuren - HOUTEN, vrijdag

De drie marktbonden van het CNV hebben voor het komende cao-seizoen ingezet op een loonstijging van 3 procent. De Bedrijvenbond, de Hout- en Bouwbond en de Dienstenbond volgen hiermee het advies van de eigen vakcentrale CNV.

De gisteren gepresenteerde discussienota cao-beleid 2000 is voor het eerst door de drie bonden gezamenlijk opgesteld. B. Bruggeman, voorzitter van de CNV Bedrijvenbond, hoopt dat de nauwere samenwerking op termijn leidt tot een fusie.

Volgens Bruggeman is het denkbaar dat er in sommige sectoren naar boven of beneden wordt afgeweken van de 3 procent. Als voorbeeld noemt hij de sectoren onderwijs en zorg. "Maar ook bedrijven die een buitengewoon goed jaar hebben gehad, kunnen dat vertalen in bijvoorbeeld een winstdeling", aldus Bruggeman.

Wel waarschuwde de bondsvoorzitter voor te grote afwijkingen. "Wij zien de drie procent in principe als een plafond. Het is beter extra geld te gebruiken voor incidentele uitkeringen". Het cao-plan moet nog ter goedkeuring aan de drie bondsraden worden voorgelegd. Daarna zal per cao de hoogte van de inzet worden bepaald.

Bruggeman vreest wel dat de 3 procent niet zonder slag of stoot wordt overgenomen. "Het gaat goed in de bedrijven. De werknemers willen meeprofiteren".

De drie bonden gaan bij de komende cao-onderhandelingen extra aandacht besteden aan de laagstbetaalden. Zij moeten een extra uitkering van duizend gulden krijgen, bovenop de afgesproken loonstijging.

Ook willen de bonden afspraken maken over de reïntegratie van arbeidsongeschikten. "Wij willen in de cao concrete aantallen noemen van mensen die in een jaar aan het werk geholpen worden. Op die manier is het cao-beleid achteraf beter te evalueren", aldus cao-coördinator J. Jongejan.

Een belangrijk punt van zorg van de bonden is de toenemende werkdruk. "Het begint er steeds meer op te lijken dat het bedrijf de hoeksteen van de samenleving wordt", aldus Bruggeman. Meer zeggenschap over arbeidstijden, geen verplicht overwerk en meer inspraak over roosters staan dan ook hoog op de agenda.

Ook de vakcentrale FNV stuurt aan op een loonstijging van drie procent, die beide bonden eensgezind kwalificeren als verantwoord. "En gelukkig sluiten onze collega's van de vakbond De Unie zich moeiteloos aan bij deze looneis", aldus Bruggeman. Daarmee refereert hij aan de uitlatingen van Unie-voorzitter Teuwen aan FNV en CNV, dat loonmatiging onnodig is en zij hun leden daarmee zand in de ogen strooien. CNV-voorzitter Terpstra waarschuwde Teuwen vorige week dat hij met dergelijke uitspraken "de paria van de vakbeweging dreigt te worden".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.