Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[CMG]
[Oce]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[Brunel]

Mars-sonde verliest
contact met de aarde

door Piet Smolders - PASADENA (Californië), vrijdag

De Mars Climate Orbiter, die gisterochtend om 11.00 uur onze tijd moest aankomen in een baan om Mars, heeft het contact met de aarde verloren.

Dat gebeurde op het moment dat de sonde haar remraketten moest ontsteken, om in een cirkelvormige baan om de polen van de rode planeet te belanden. Woordvoerder Eric Hayne van het NASA-vluchtleidingscentrum in Pasadena zei niet uit te sluiten dat de sonde door een navigatiefout te pletter is geslagen op de planeet.

De Mars Climate Orbiter had minstens twee jaar lang opnamen van Mars moeten maken en gegevens moeten sturen over het klimaat op de planeet. Het vermoeden bestaat dat Mars miljoenen jaren geleden veel vochtiger was dan nu en dat er toen mogelijk primitief leven is ontstaan.

Kurkdroog

Momenteel zijn er geen aanwijzingen voor het bestaan van leven op Mars. Wel is onder meer door de metingen van de nu nog actieve kunstmaan Mars Global Surveyor bekend geworden dat er zeer veel bevroren water zit in de beide poolkappen van Mars. Maar de rest van de planeet lijkt kurkdroog, getuige onder meer de metingen van de Mars Pathfinder en het robatwagentje Sojourner, die in juli 1998 neerkwamen.

Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse Marsverkenner het op het kritieke moment laat afweten. In augustus 1993 viel de Mars Observer uit, net voor hij in een baan om Mars moest komen. Het vermoeden bestaat dat er een brandstoftank explodeerde, toen die op druk werd gebracht voor de uit te voeren remmanoeuvre.

De Mars Climate Orbiter heeft de Amerikaanse belastingbetalers ongeveer 600 miljoen gulden gekost.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.