Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[CMG]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Brunel]
[Oce]

Weer vruchtbaar
na overgang

door René Steenhorst - AMSTERDAM/LONDEN, vrijdag

Vrouwen kunnen na de overgang weer vruchtbaar worden. Het is in de verre toekomst zelfs mogelijk om op oudere leeftijd kinderen te krijgen.

Dr. Oktay met Margaret Lloyd-Hart, bij wie met succes eierstokweefsel werd geïmplanteerd.

FOTO: AP

Britse en Amerikaanse wetenschappers zijn met de implantatie van eierstokweefsel bij een onvruchtbare vrouw namelijk in staat gebleken haar vruchtbaarheid na de menopauze te herstellen.

Onlangs slaagden zij er in de ovulatie (eisprong) te herstellen bij hun 30-jarige Amerikaanse patiënte, die feitelijk al in de overgang was geraakt.

Menopauze

De wetenschappelijke onderzoekers denken nu dat het straks mogelijk wordt de menopauze kunstmatig uit te stellen of zelfs volledig ongedaan te maken, als daartoe medische redenen bestaan. Ooit, zo menen zij ook, dient zich de situatie aan dat vrouwen van zestig jaar en ouder nog kunnen besluiten tot het moederschap.

De opmerkelijke resultaten en visies op de toekomst werden gisteren in het Canadese Toronto gemeld door de Britse hoogleraar Roger Gosden van de Universiteit van Leeds. Gosden sprak tijdens de jaarvergadering van de American Society for Reproductive Medicine, een vereniging die zich bezig houdt met de ontwikkeling van medicijnen ter bevordering van de vruchtbaarheid. Hij vertelde dat het was gelukt de vruchtbaarheid terug te geven aan 30-jarige Margaret Lloyd-Hart nadat zij eerder beide eierstokken was kwijtgeraakt. Op haar 17de jaar verloor zij de eerste.

Nieuwe eierstok

Uit diepgevroren weefseldeeltjes van het schors van de tweede eierstok, die vorig jaar werd weggenomen, werd begin dit jaar een nieuwe 'eierstok' vervaardigd. Zestig van totaal 72 deeltjes werden aan elkaar gehecht. Na terugplaatsing hiervan in de buikholte volgde een hormoonbehandeling en deed zich enige tijd later een normale eisprong voor. Daarbij werd een rijpe eicel geproduceerd.

De vooraanstaande Nederlandse hoogleraar gynaecologie, prof.dr. E. Te Velde van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), noemt de onderzoeksresultaten 'iets heel bijzonders': "Ik ken de twee artsen die bij deze operatie betrokken zijn. Weet dat het volledig integere en heel goede wetenschappers zijn. Collega Gosden heb ik twee weken geleden nog ontmoet. Wat zij nu hebben gepresenteerd is allemaal zeer geloofwaardig."

Transplantatie

Het onderzoek van Gosden en zijn collega's is een vervolg op de spraakmakende operatie van de arts K. Oktay, eerder dit jaar in New York. Het was deze dokter Oktay die bij Margaret Lloyd-Hart, een professioneel (buik)danseres, celmateriaal van de eierstokken terugplaatste. Dat was eerder verwijderd en ingevroren. Een dergelijke behandeling kan in de toekomst worden toegepast om eierstokken te transplanteren. Daartoe zullen dan eierstok-banken worden opgezet.

Volgens Gosden bewijst de operatie dat eierstoktransplantaties "de vruchtbaarheid van de vrouw kunnen redden". Volgens de professor kunnen eierstokken tientallen jaren worden 'bewaard'. De baarmoeder kan op die manier nog lange tijd na de menopauze blijven functioneren.

De betrokken wetenschappers stellen dat zij met hun nieuwe behandeling de biologische klok van de vrouw en daarmee haar leven op revolutionaire wijze kunnen veranderen.

De behandeling kan eveneens worden gebruikt om onvruchtbaarheid als gevolg van chemotherapie te voorkomen. Tenslotte kan het helpen de effecten van de overgang te verzachten. Zo kan het verouderingsproces worden tegengegaan en kunnen vrouwen langer een actief leven leiden.

Professor Te Velde, hoofd van de afdeling vruchtbaarheidsstoornissen van het AZU, is, ondanks zijn eerder loftuitingen, toch wat voorzichtig over de resultaten: "Het is nog maar de vraag of deze 30-jarige Amerikaanse patiënte haar cyclus terug krijgt en of er eitjes blijven vrijkomen waardoor een bevruchting mogelijk is. De kans bestaat ook dat zij na enige tijd toch weer in haar menopauze terugglijdt. Maar hoe het ook zal gaan, dit blijft wetenschappelijk gezien een mijlpaal en een belangrijke eerste stap op weg naar uitstel van de menopauze."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.