Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[CMG]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[Primafoon]
[Oce]

Positie Sveder van Wijnbergen wankelt

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

De positie van de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, dr. Sveder van Wijnbergen staat op het spel. Hem hangt wellicht ontslag boven het hoofd nu hij zich publiekelijk heeft gekeerd tegen het nieuwe belastingsysteem voor de 21e eeuw.

Hij is vanmorgen op het matje geroepen bij minister Jorritsma om tekst en uitleg te geven over zijn ongezouten kritiek op dit kroonjuweel van Paars waar hij in een rede bij een belastingadvieskantoor geen spaan van heel heeft gelaten.

Het is inmiddels de zoveelste keer dat hij met zijn uitspraken het kabinet voor de voeten loopt en het ernstig in verlegenheid brengt. Langzamerhand is voor de politiek de grens bereikt.

Volgens de topambtenaar is het nieuwe belastingplan een "feest voor belastingadviseurs", omdat dat zeker gaat lekken. Doel van de indieners van het plan, minister Zalm (Financiën) en zijn staatssecretaris Vermeend, is juist daaraan een einde te maken.

Ook veegt hij de vloer aan met de rendementsheffing op vermogen, een paradepaardje van de bewindslieden op Financiën omdat die een primeur is in Europa. De ambtenaar ziet die als een verkapte verhoging van de vermogensbelasting.

Een ander punt van scherpe kritiek is dat door het plan de belastingaangifte voor de burgers alleen maar ingewikkelder zou worden. Ook dat staat haaks op de bedoelingen van het kabinet. Verder voorziet de topambtenaar een verzwaring van lasten voor de ondernemers, hetgeen ook in strijd met het officiële regeringsbeleid.

In politiek Den Haag brak gisteren de hel los toen de gepeperde uitspraken van Van Wijnbergen bekend werden. Het is immers niet de eerste keer dat hij het regeringsbeleid op de schop neemt.

Zo zag hij de enkele jaren geleden al niets in de eerste pogingen tot herziening van het belastingsysteem omdat de bestaande aftrek van pensioenpremies voor een groot deel intact blijft. Die uitlating werd hem toen al niet in dank afgenomen.

Vervolgens bekritiseerde hij vorig jaar het nieuwe paarse regeerakkoord omdat dat veel te optimistisch zou zijn. Ook dat werd als uiterst onheus ervaren en is bovendien geheel niet uitgekomen. Verder zette hij al eerder vraagtekens bij de wenselijkheid van de aftrekbaarheid van hypotheekrente, een gevoelig onderwerp in de paarse coalitie.

Gisteren zorgde hij verder voor verbazing over zijn voorstel om het openbaar ministerie te privatiseren hetgeen direct door de politiek werd afgewezen omdat het vervolgingsbeleid in handen van de aan de minister onderhorige ambtenaren dient te zijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.