&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
21 augustus 1999

Rampzalig

De gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving in Turkije van afgelopen dinsdag worden steeds rampzaliger. Inmiddels is het dodental al opgelopen tot over de tienduizend. Dit aantal dreigt nog aanzienlijk hoger uit te vallen omdat er nog veel slachtoffers onder de puinhopen liggen. Het aantal gewonden overschrijdt de tienduizenden.

Alle kritiek die wellicht mogelijk is op vele dubieuze bouwondernemingen in Turkije en op het niet al te snel reageren van de Turkse overheid, laat onverlet dat de wereldgemeenschap zich verplicht voelt en verplicht is om het land en de slachtoffers van de aardbeving voortvarend te helpen.

In een wereld die nauwelijks meer afstanden kent en waar onderlinge communicatie over grote afstanden uiterst gemakkelijk is, is iedereen buurman geworden van iedereen. Een ramp zoals in Turkije is gebeurd, is daardoor niet meer zoals vroeger een ramp ver weg die langs ons heen kan glijden.

Daarom heeft ook de Nederlandse regering terecht geld uitgetrokken en hulpgoederen gestuurd en hebben de samenwerkende hulporganisaties terecht weer een gironummer geopend.

Volgende week komt er een nationale actiedag om ons allen aan te sporen tot het geven van geld. De getroffenen onder de Turkse bevolking verdienen het dat er gul wordt gegeven.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Teugels

Minister Korthals (Justitie) wil vanaf begin volgend jaar de verkeerscontrole drastisch verscherpen om een beter verkeersgedrag af te dwingen.

De verwachting is dat zoiets effectiever is dan een verhoging van de boetes met 10 procent, een plan dat in het regeerakkoord stond.

Het besluit getuigt van realiteitszin.

Een stevige vergroting van de pakkans leidt ongetwijfeld tot meer gedisciplineerd rijgedrag dan boeteverhogingen op zich.

Tegelijk met dit alles, hebben de gezamenlijke hoofdcommissarissen in het land een keiharde aanpak aangekondigd van het geweld in de samenleving, zowel bij uitgaansgelegenheden als in het verkeer. Ook het gebruik van geweld tegen de politie zelf wordt in geen enkel opzicht meer getolereerd.

Kortom: kabinet en politie gaan de teugels aantrekken in het verkeer en op straat.

Even lijkt het een beetje vreemd dat dergelijke plannen voor meer veiligheid zo expliciet aangekondigd worden alsof het groot nieuws betreft. Terwijl het hier toch gaat om kerntaken van de overheid.

Maar wie om zich heenkijkt ziet maar al te goed dat alleen drastische maatregelen een verdere verruwing kunnen tegenhouden.

Met de logische gevolgtrekking dat er veel meer blauw op straat moet komen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]