De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]
[Eurocard MasterCard]

Trainer in het
nauw maakt
rare sprongen

Van onze speciale verslaggever - SEVILLA, zaterdag

Een trainer in het nauw maakt rare sprongen. Twee weken geleden tijdens de Nacht van Hechtel, een atletiekwedstrijd in Belgiëe, maakte trainer Henk Kraaijenhof nog schampere opmerkingen aan het adres van Linford Christie. De 39-jarige Brit was positief bevonden op het gebruik van nandrolon, een anabole steroïde, maar ontkende iets gebruikt te hebben. Atleten verzinnen altijd smoezen, zo doseerde Kraaijenhof.

In zijn column voor het weekblad 'Sportweek' kwam hij er zelfs nog op terug: "Mocht u betrapt worden op dopinggebruik en men vindt nandrolon in uw urine, dan bent u gekidnapt door aliens in een ufo en die hebben u tegen uw wil ingespoten met nandrolon en daarna weer vrijgelaten. Wie zal zeggen dat het niet waar is?"


Henk Kraaijenhof

Gisteren, aan de vooravond van de WK atletiek in Sevilla, kwamen er geheel andere teksten uit de mond van Henk Kraaijenhof, nadat in de dagen ervoor twee van zijn protégés, Merlene Ottey en Troy Douglas, positief waren bevonden. Uitgerekend op nandrolon. "Vreemd. Een dode vogel in de tuin, oké. Maar tien? De IAAF moet toch ook beseffen dat er iets niet klopt? Ik geloof in Troy's onschuld. Ik ga al zeven jaar op vriendschappelijke basis met hem om. Nee, ik kan niet honderd procent garanderen dat hij niets heeft gepakt; dat kan ik bij niemand. Ik heb altijd beweerd dat ik hem nooit wat zou laten nemen. Als ik hem dan toch verboden middelen had voorgeschreven, dan had ik nu een ongeloofwaardige clown van mezelf gemaakt."

Volgens hem gaat de atletieksport op deze manier haar eigen ondergang tegemoet. "De IAAF slacht zelf de kip met de gouden eieren. Het is de enige sport die uit eigen beweging de strijd tegen doping aangaat. In de wielrennerij gebeurt het immers allemaal op last van justitie en de rest hanteert de doofpot. Men moet vaker de ogen sluiten. Het interesseert mensen echt niet of iemand nandrolon slikt of bananenvla; ze willen monsters zien."

Het is geen schuldbekentenis van Kraaijenhof. Integendeel, hij beweert er met zijn hoofd niet bij te kunnen dat atleten gepakt worden op nandrolon. "Het is immers een middel dat lang en eenvoudig te traceren valt en niet helpt tijdens het wedstrijdseizoen", zegt hij. Echter, ook Kraaijenhof weet dat nandrolon ook op orale manier ingenomen kan worden. In dat geval is het na enkele dagen uit het lichaam verdwenen. In Hechtel noemde hij atleten die op nandrolon gepakt worden hardop 'stomkoppen'. "Alles wat met 'nor' begint is slecht. Daar moet je van afblijven." Hij doelde op 19-norandrostenediol en 19-norandrostenedione, twee afgeleiden van nandrolon en allebei onlangs toegevoegd aan de dopinglijst van de IAAF.

Het dopinglaboratorium in Keulen heeft onderzoek verricht naar nandrolon en aan de hand daarvan gesteld dat er bij een hoeveelheid van meer dan twee nanogram per milliliter sprake moet zijn van doping. Onder die hoeveelheid zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om het eten van verontreinigd vlees. Douglas zat fors boven de gehanteerde grens, zij het minder extreem dan Linford Christie.

Douglas is volgens Kraaijenhof 'mentaal geknakt'. Volgens hem valt de KNAU in deze zaak veel te verwijten. "Hij kreeg de zaak pas 48 maanden na de test te horen en werd vervolgens direct om een verklaring gevraagd. Niemand weet wat-ie anderhalve maand eerder gegeten heeft. Er wordt altijd extra op hem gelet. Als hij een keer een fout maakt, telt dat tien keer zo zwaar.Hij zit niet eens in de Delta Lloyd-selectie, omdat hij te oud, te traag of zwart is, ik weet het niet."

De geboren Bermudaan valt de twijfelachtige eer ten beurt de eerste atleet van Henk Kraaijenhof te zijn die wordt betrapt op doping. De Amstelvener begeleidde ook enige tijd Merlene Ottey, maar de laatste tijd voorzag hij haar alleen nog van (voedings)adviezen. Douglas is sinds vorig jaar op toernooien startgerechtigd voor Nederland. Douglas debuteerde in het oranje op de EK in Boedapest. Hij eindigde er als vierde op de 200 meter, maar werd gediskwalificeerd na belediging van de jury en voor het verdere verloop van dat toernooi geschorst. Kraaijenhof: "Troy stelde zich veel voor van zijn overgang naar Nederland. Henk, zei hij, ik wil dat Nederland mij leert kennen. En hij wilde in goed gezelschap verkeren. Nou, al die wensen zijn met deze zaak wel vervuld."

Overigens wordt de naam van Douglas geschrapt uit de uitslagen van de Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn, waar hij de bewuste dopingcontrole onderging. Douglas won er de 100 meter, voor de Antilliaan Nathanael Esprit. De laatste geldt nu als de nieuwe titelhouder.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.