De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Eurocard MasterCard]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

Ajax sloopt MVV

MAASTRICHT, zaterdag

In de zoektocht naar de juiste samenstelling én vorm loopt Ajax voorlopig geen averij op. Het vertoonde spel verdient tot dusver geen schoonheidsprijs, maar na twee duels heeft Jan Wouters wel al zes punten op zak en mag hij zich voor ten minste 24 uur koploper noemen. In een door Pluvius geteisterd duel gaf het kwaliteitsverschil tegen MVV de doorslag en wonnen de Amsterdammers na een moeizame eerste helft nog makkelijk met 2-6. Meer dankzij de zwakte van de Limburgers, dan door de klasse van Ajax.


En dat is twee! Frank Verlaat heft de handen ten hemel, nadat hij, op aangeven van Machlas, de 0-2 op het scorebord heeft gebracht.
FOTO: ROB DE JONG

In Maastricht wordt de laatste thuiszege op de Ajacieden nog steeds gekoesterd. Op vrijdag 9 februari 1990 won MVV met 1-0. Een resultaat dat destijds een vervroegd carnaval inluidde. Gisteravond bleven de feestneuzen in de stad aan de Maas op de zolder liggen. Een gelukkige seizoensouverture kent MVV niet. Met achtereenvolgens PSV, Ajax en Vitesse trapt het elftal van Wim Koevermans deze jaargang 'lekker' af. Afgelopen zaterdag bleken zij al een makkelijke prooi voor PSV (4-1). Tegen Ajax lieten ze een helft hun tanden zien, daarna werden ze opgerold.

In de negende minuut had de 1-0 op het scorebord moeten staan. De Braziliaan Emerson gaf de bal door op Kenneth Perez, die probleemloos Fred Grim passeerde. Het zuivere doelpunt werd echter door scheidsrechter Bossen om onverklaarbare redenen afgekeurd. Een actie die ook de kwetsbaarheid van de Ajax-defensie kenmerkt.

Zowel in de finale om de Johan Cruyff Schaal tegen Feyenoord als in de eerste competitiewedstrijd tegen Heerenveen begon Wouters met Jan van Halst in de basis, maar twee keer greep de oefenmeester na een teleurstellende eerste helft van Van Halst in. De voorlopige oplossing is dat Aron Winter een linie naar achteren zakt, terwijl 'tieneridool' Dani op het middenveld voor meer aanvallende impulsen moet zorgen.

Waar de defensie nog zoekt en de opbouw voorlopig niet vloeiend is, beginnen er voorin automatismen te ontstaan. In de 21e minuut werd een prachtige aanval beloond. Uitblinker Brian Laudrup gaf de bal binnendoor aan Richard Knopper, die het 'leer' probleemloos over Hans Spillmann wipte.

Drie minuten later eiste Nikos Machlas een hoofdrol op. Tot dusver wordt het Griekse kanon bij Ajax slecht in stelling gebracht en blinkt hij vooral uit als 'kaatser'. Dat bleek in de 24e minuut andermaal. Machlas legde de bal breed op Frank Verlaat, die snoeihard uithaalde. Via de voet van Richard Knopper verdween de bal in de netten; 0-2.

Waar Ajax door had kunnen stoten, haalden een te lage balcirculatie en moeizame combinaties de angel even uit hun aanval. Voor rust klonk zelfs nog het 'Glorie-Glorie MVV'ke'. Jack Vaessen onderschepte de bal en gaf voor aan de vrijstaande Emerson. Een kansje waar de Braziliaan wel raad mee wist. Met de 1-2 kwam de spanning heel eventjes terug.

Na de theepauze kon de thuisploeg echter geen vuist meer maken. Er was meer sprake van eenrichtingsverkeer dan van een wedstrijd. In de 51e minuut wist Laudrup opnieuw Knopper te vinden. De Hagenaar schoot op doel en diens inzet werd door Vriesde achter de doellijn gewerkt: 1-3.

Zeven minuten later krulde Richard Witschge de bal uit een vrije trap fraai in de rechterbovenhoek. Het moreel bij MVV was daarna definitief gebroken, waarna Laudrup en Dani de uitslag nog naar 1-6 opvijzelden. De 2-6 via een vrije trap van Perez was louter en alleen interessant voor de statistieken.

MVV - Ajax 2-6 (1-2). 21. Knopper 0-1, 24. Verlaat 0-2, 41. Emerson 1-2, 51. Knopper 1-3, 58. Witschge 1-4, 61. Laudrup 1-5, 76. Dani 1-6, 86. Perez 2-6. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 10.000. Gele kaart: Vaessen (MVV), Verlaat (Ajax).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.