De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[Autosite]

Deel WorldTravel krijgt
notering aan Wall Street

door Arnold Burlage - ZEIST, zaterdag

De Nederlandse ondernemer John Fentener van Vlissingen treft voorbereidingen om een deel van zijn wereldwijde reisonderneming WorldTravel International, rijp te maken voor een notering aan de Amerikaanse beurs.

De stap naar Wall Street, volgend jaar, wordt gemaakt met WorldTravel Technologies, een onderdeel dat een explosieve groei beleeft met het reserveren van reizen via Internet en het ontwikkelen van software voor de reis- en luchtvaartindustrie.

Het reisbedrijf van Fentener van Vlissingen, behorend tot de top vijf in de wereld, is inmiddels gevestigd in de VS en Europa, onder meer met WorldTravel Holland in Nederland.

De reismultinational van de Nederlander, telg uit één van de rijkste Nederlandse families, behoort na de start van de verkoop van reizen via Internet in 1997 inmiddels tot de toonaangevende reistechnologiebedrijven in de wereld. "We danken die positie vooral aan de enorme investeringen in technologie. We hadden in 1997 de eerste 300.000 boekingen via Internet, dat waren er in 1998 al één miljoen en dit jaar verwachten we er drie miljoen. De prognose voor 2000 is maar liefst zeven miljoen", aldus Fentener van Vlissingen.

"Internet wordt in veel opzichten nog onderschat. Maar mogelijkheden en groei zijn werkelijk overweldigend. Wij plannen de uitbreiding van onze activiteiten in die volledig nieuwe markt", vervolgt hij. Al binnen enkele maanden wordt wereldwijd "dat kan alleen via Internet" voluit gestart met de verkoop, 'e-commerce' van cruises, bijzondere reizen en van een volledig nieuw product, zakenreizen voor de kleine ondernemer, "omdat die andere eisen stellen dan een multinational".

WorldTravel International heeft een jaaromzet van ƒ8 miljard. De reisonderneming in ons land, die ontstond met de overneming van Rottink Reizen in Hengelo en later Airtrade Holland in Haarlem rekent komend jaar op een omzet van ƒ1 miljard.

De internationale marktpositie van WorldTravel International is onlangs belangrijk versterkt met een substantieel belang in de reisalliantie Business Travel International, waarvan de naam door Travel Unie International in Nederland binnenkort moet worden overgedragen aan WorldTravel International. Na American Express is dat nu de tweede reismacht in de wereld.

WorldTravel International is onderdeel van BCD Holdings, een familiebedrijf van John Fentener van Vlissingen.

WorldTravel Technologies levert de software en boekingssystemen aan de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, onder meer Delta Air Lines. Voor Microsoft is ook met succes reissoftware ontwikkeld. Het programma Expedia, bijvoorbeeld, waarmee op simpele pc's dag en nacht reizen kunnen worden geboekt en betaald, wordt inmiddels wereldwijd gebruikt en uitgevoerd door WorldTravel Technologies.

"We verkopen nu zelfs onze software en systemen aan onze grootste concurrenten", aldus Fentener van Vlissingen. Hij stapte na de onzekerheden in de onroerend goed markt om z'n investeringen te spreiden in een voor hem volledig nieuwe wereld, de reisindustrie. "Het ging direct al wel heel aardig. Maar onze verdiensten gingen drie jaar op rij op aan investeringen in technologie en computers. Wij zagen daarin vooral de grootste kansen. Het was een goede visie, nu lopen we voorop in de reisindustrie."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.