De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Sterk herstel Wall Street

NEW YORK, zaterdag

Optimisten en pessimisten, bulls en bears, wisselden elkaar de afgelopen dagen af op Wall Street. Gisteren waren de bulls in het voordeel hetgeen resulteerde in een sterk herstel. De Dow Jones wist 136,81 punten terug te winnen en sloot op 11.100,61.

Over de gehele breedte stond de handel in de plus. Ook de andere indexen waaronder Nasdaq en de S&P 500 waren positief gestemd.

Beleggers kijken nog steeds met een schuin oog naar komende dinsdag als de Fed, het stelsel van centrale banken, bijeen komt om te vergaderen over de economische situatie in de VS. Na het optimisme naar aanleiding van de meevallende consumentenprijsindex en producentenprijsindex sloeg de twijfel weer onverminderd toe bij tegenvallende handelscijfers. Volgens een handelaar is de markt nog steeds nerveus.

Na een snelle duikeling aan het begin van de week, leek de neergang van de dollar ten opzichte van de Japanse Yen en de Euro een beetje tot stand gekomen. De dollar eindigde weliswaar nog steeds in de min ten opzichte van deze valuta maar de snelheid van de daling was lager dan voorheen.

Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat de angst dat beleggers hun geld uit de Amerikaanse markt halen om ergens anders tegen een hoger rendement te investeren weer wat kleiner werd. Een zwakke dollar is wel goed voor de exportpositie van de VS.

Verder was er goed nieuws uit Japan. De aangekondigde fusie van drie grote banken in Japan, die leidt tot de grootste bank ter wereld, laat zien dat het het land ernst is om uit de financiële problemen te komen.

Na de aluminiumsector is er nu ook sprake van concentratie in de kopermijnbouw. Phelps Dodge, de grootste producent in de VS, kwam met een bod van $2,66 miljard op de Amerikaanse concurrenten Asarco en Cyprus Amax. Deze twee bedrijven wezen het voorstel al snel af. Ze houden vast aan hun eigen fusieplan, dat de grootste particuliere koperproducent ter wereld moet opleveren. Phelps Dodge liet zich door deze mededeling niet van de wijs brengen en kondigde aan het bod toch door te zullen zetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.