De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[Autosite]

VEB eist van MeesPierson
opnieuw verlenging falcon

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de rechter MeesPierson gebiedt de falcons Cap Gemini 2000 pas op de oorspronkelijke uitoefendatum van 31 maart 1999 te laten expireren. Die bank heeft de uitoefendatum onlangs eenzijdig teruggebracht naar uiterlijk 27 augustus van dit jaar in verband met het bod dat moedermaatschappij Cap Gemini uit Frankrijk uit heeft gebracht op Cap Gemini Nederland.

Een kort geding over deze kwestie speelde gistermiddag voor de Amsterdamse rechtbank. Die neemt komende maandag om precies 2 uur 's middags een beslissing. Rond die tijd zal de handel in de falcons waarschijnlijk een uur worden geschorst, aldus de commissaris van de notering bij de AEX.

Volgens de VEB worden de falconhouders aanzienlijk geschaad in hun belangen door de eenzijdige wijziging van de voorwaarden door MeesPierson. "We hebben een stapel protesten ontvangen van leden en andere beleggers. Ook in openbare discussie-groepen op het internet wordt er furieus gereageerd op de verkorting van de looptijd."

Ter illustratie haalde VEB-directeur Peter Paul de Vries gisteren een aantal uitspraken van gedupeerde beleggers aan: "Waar is de consistentie? Mijn positie vlak voor de aanpassing van de voorwaarden was 126.000 falcons. Mijn directe schade beloopt ongeveer 80.000 euro" en "via dit schrijven maak ik krachtig bezwaar tegen de wijziging. Ik dreig hierdoor tienduizenden guldens te verliezen" of "MeesPierson dupeert mij en met mij vele anderen doordat mijn falcons gemiddeld meer dan 70 procent van hun waarde hebben verloren."

MeesPierson daarentegen bepleitte juist al het mogelijke te hebben gedaan om de falcon-houders zoveel mogelijk te ontzien. "Als we niets hadden gedaan, dan zouden de falcons waarschijnlijk waardeloos zijn afgelopen op 31 maart van het volgend jaar. Nu krijgen beleggers in ieder geval nog een deel van hun geld terug". Tegelijkertijd met de verkorting van de looptijd van de falcons heeft MeesPierson ervoor gekozen de uitoefenprijs te verlagen van circa 68 euro naar 65 euro. Daardoor is iedere falcon op dit moment zo'n 40 eurocent waard.

De VEB acht dat onvoldoende. "Vlak voor de wijziging van de voorwaarden stond de koers van de falcon op 1,14 euro. Het verschil tussen die twee bedragen is het directe verlies voor de belegger", aldus VEB-advocaat mr. H. Bouma. MeesPierson brengt daar tegenin dat niet de wijziging van de falcon-voorwaarden deze koersdaling tot gevolg heeft gehad, maar juist de bekendmaking van het Franse Cap Gemini na 31 augustus van dit jaar geen aanmeldingen van aandelen meer te accepteren. Dat heeft de belegger doen inzien dat het aanhouden van de falcon tot niets leidt, aldus het betoog van de raadsman van de bank, mr. M. Jesephus Jitta.

De VEB was gisteren voorts van mening dat MeesPierson slechts heeft gehandeld in het eigen belang en niet, althans niet voldoende, rekening had gehouden met de belangen van de falcon-houders. Dit ondanks het feit dat in de emissieprospectus van de falcons te lezen valt dat bij wijziging van de voorwaarden de economische positie van de houders zo min mogelijk mag worden geschaad. "Daaraan is MeesPierson volledig voorbij gegaan. De bank heeft slechts gehandeld naar de afspraken die konden worden gemaakt met de houder van de onderliggende Cap Gemini-aandelen, oprichter en ex-directeur Van Oosterom."

MeesPierson bestrijdt deze visie en houdt vol zelfs meer te hebben gedaan voor de falcon-houders dan waarop zij hadden mogen rekenen. "Bovendien zullen houders die pas op 31 maart 2000 hun optie zouden uitoefenen met niet-liquide aandelen in hun maag komen te zitten. Naar alle waarschijnlijkheid zijn die stukken dan niet meer te verkopen anders dan tegen een korting op de officiële koers van minstens tien procent. In dat geval lijden ze op hun ogenschijnlijk goede uitgangspositie alsnog een fors verlies."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.