De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]

SER: geen verbod op
commerciële acties overheid

DEN HAAG, zaterdag

Er hoeft geen verbod te komen op commerciële activiteiten van overheidsdiensten. Om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven te voorkomen, moeten er wel wettelijke voorwaarden worden gesteld.

Dat is de strekking van een nog vertrouwelijk ontwerpadvies waar vakbonden, werkgeversorganisaties en de kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) het over eens zijn geworden.

In juni was er nog sprake van een verdeeld advies. De werkgeversorganisaties in de SER hielden toen nog vast aan een verbod met uitzonderingen.

De marktactiviteiten van overheidsdiensten zijn al jaren een heet hangijzer. Onder meer energiebedrijven, gemeentelijke reinigings- en plantsoendiensten en vervoersmaatschappijen worden door het bedrijfsleven geregeld beticht van oneerlijke concurrentie.

Partijen binnen de SER zijn het er nu over eens geworden dat er geen verbod moet komen. In plaats daarvan moeten er wettelijke voorwaarden worden gesteld, zoals het betalen van btw en vennootschapsbelasting over de inkomsten. Verder moet via een kosten-batenafweging van alle bestaande en toekomstige marktactiviteiten vast komen te staan dat de overheidsdiensten "per saldo tot een positief welvaartseffect kunnen leiden".

De SER pleit verder voor de oprichting van een nieuwe onafhankelijke toezichthouder op de bijklussende overheid. De concurrentie-waakhond NMa zou hier volgens de SER te weinig tijd voor hebben.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.