De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[Autosite]

Rabo zet opnieuw mes
in eigen organisatie

Van een onzer verslaggevers - UTRECHT, zaterdag

Beleggers weten Rabo nog steeds te vinden

Bij Rabobank rijzen de kosten zodanig de pan uit dat het de directie van de bank zorgen baart. De totale bedrijfslasten namen in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 17% toe ten opzichte van een jaar eerder. De inkomsten groeiden met ruim 12% beduidend minder, waardoor de winst uit normale bedrijfsuitoefening met niet meer dan 2,9% toenam.

Om de verslechtering van de winstgevendheid om te buigen, startte Rabobank in het tweede kwartaal van dit jaar verschillende kostenbeheersingsprogramma's, zo stelde directievoorzitter H. Smits van Rabobank gisteren tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers van de bank.

"Die moeten de efficiency vergroten en de effectiviteit verhogen. Uiteindelijk moet het kostenniveau van de bank met zo'n 15 a 20% worden gereduceerd", aldus Smits "zodat de bank weer een traditionele groei van de nettowinst kan laten zien van 8 a 10% per jaar."

Over de eerste zes maanden van 1999 steeg die nettowinst met niet meer dan 5,1%. Inclusief waardeveranderingen van vorderingen, deelnemingen en na belasting boekte de coöperatieve bank een nettowinst van ƒ1,22 miljard, tegen ƒ1,16 miljard een jaar eerder. De omvang van de dienstverlening lag volgens Smits echter over de hele linie op een hoog niveau. "Er was sprake van groei op alle terreinen."

Zo deed de bank het met haar bancaire dienstverlening "fors" beter. De Rabobank leende over de eerste zes maanden van 1999 met ƒ356 miljard 15% meer uit dan een jaar eerder. Bijna 30% van de groei had betrekking op kredietverlening aan particulieren. De Rabobank leende aan particulieren de eerste zes maanden van 1999 ƒ143 miljard, 10% meer dan in de vergelijkbare periode van 1998. De toevertrouwde middelen (waaronder spaargelden en zakelijke tegoeden) stegen met 17% tot ƒ296 miljard.

Bij kredietverlening aan particulieren gaat het vooral om hypotheken. Aan hypothecaire leningen had de Rabobank eind juni van dit jaar ƒ139 miljard uitstaan, 5% meer dan eind 1998. "Met een kwart van de markt zijn we op dit gebied een belangrijke speler", aldus Smits. "Het is niet aan ons om een politieke afweging te maken over een beperking van de hypotheekrente-aftrek", zo stelde de directievoorzitter verder, "maar over de discussie alleen al maken we ons bezorgd."

"Als je de hypotheekrente-aftrek ter discussie stelt, raak je de hoeksteen van de samenleving", aldus Smits. "Een beperking kan grote negatieve effecten hebben voor veel huizenbezitters, alsmede voor de Nederlandse economie. Bovendien hechten we zeer aan betrouwbaarheid. Mensen gaan met een hypotheek zeer langlopende contracten aan. Stel de hypotheekrente-aftrek ter discussie en je creëert een hoop onzekerheid."

Dat de kosten bij de Rabobank de eerste zes maanden van 1999 sneller groeiden dan de inkomsten, had volgens financieel directeur W. van den Goorbergh deels te maken met de snelle groei van de dienstverlening. Daardoor namen ook de personeelskosten toe, met 19% tot ƒ3,1 miljard. "Voor een deel zit dat in een stijgend loon van bestaande medewerkers, maar voor een deel is dat ook een volume-effect. Vergeleken met het eerste halfjaar van 1998 werken er bij de bank 1711 mensen méér."

Door de groei van de dienstverlening moest ook extra worden geïnvesteerd in onder meer nieuwe gebouwen. Die investeringen werden volgens de financieel directeur versneld afgeschreven, waardoor de post afschrijvingen over de eerste helft van 1999 met maar liefst 36,3% toenam tot ƒ439 miljoen. De overige beheerskosten lieten met 8,1% tot ƒ1,5 miljard een "langjarige trendgroei" zien, aldus Van den Goorbergh.

Op welke manier de Rabobank haar kostenprobleem precies aan wil pakken, is nog niet duidelijk. "Daarover worden in september en oktober knopen doorgehakt," aldus directievoorzitter Smits. Dat de bank vestigingen gaat sluiten, verwacht hij echter niet. "Wat betreft het aantal arbeidsplaatsen geldt dat die intern en extern al met zo'n 420 zijn verminderd. Ik verwacht een stuk reductie, maar ik weet nog niet hoeveel.

Als medewerkers bereid zijn om binnen de organisatie een andere functie te aanvaarden en bereid zijn aanvullende opleidingen te volgen, verwacht ik eigenlijk helemaal niet dat mensen bij Rabobank hun baan verliezen", aldus Smits nog. "Ze verliezen dan misschien hun baan bij een specifiek onderdeel van de bank, maar kunnen elders binnen de organisatie zo weer aan de slag. Wat dat betreft hebben we voldoende vacatures."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.