De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

Generale Bank garandeert
veilig bankieren op internet

BRUSSEL/RIJSWIJK, zaterdag

De Generale Bank, de grootste bank van België, garandeert dat klanten veilig kunnen bankieren op internet. Donderdag werd bekend dat de computerhacker ReDaTtAcK zich via de internetsite toegang had verschaft tot persoonlijk gegevens van cliënten. Een woordvoerder van Generale Bank zegt dat maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

De 24-jarige Frans Devaere uit Lovendegem in de buurt van Gent heeft volgens de Vlaamse televisie vrijdagmiddag tegenover de justitie in Gent bekend dat hij als ReDaTtAcK verantwoordelijk is voor de kraak bij de Generale Bank en eerder bij Skynet, de internetprovider van de bank. Hij is vrijgelaten, maar zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Devaere, een computerspecialist, heeft gezegd dat hij zijn strijd tegen slecht beveiligde computersystemen zal voortzetten. Hij riskeert een geldboete van ten hoogste 550.000 gulden.

De hacker vond na een zoektocht op de internetpagina van de bank rekeningnummers, inlogcodes en de identificatienummers. Hij had inzage in de rekeningbestanden en financiële bewerkingen van de klanten van de bank.

Volgens de zegsman van Generale Bank 'is en blijft internetbankieren veilig'. Hij ontkent met klem dat ReDaTtAcK de mogelijkheid heeft gehad om geldbedragen van de ene naar de andere rekening te verplaatsen.

De Postbank en de Rabobank reageren niet geschokt op het nieuws van de internetinbraak bij de Generale Bank. Beide banken zeggen nog nooit een succesvolle elektronische inbraakpoging te hebben meegemaakt.

De internetpagina's van de banken zijn volgens woordvoerders goed beveiligd. ,,De kans dat een hacker bij ons inbreekt, is zeer klein'', stelt een zegsman van de Rabobank. ,,Als er toch iets fout gaat, draait de Rabobank overigens op voor de kosten.''

Rop Gonggrijp van het Amsterdamse computerbeveiligingsbedrijf ITSX vindt dat de Nederlandse banken hun internetsites over het algemeen redelijk beveiligd hebben. Gonggrijp was in het verleden zeer succesvol actief als hacker en test nu in opdracht de beveiliging van bedrijven.

De computerdeskundige sluit niet uit dat de inbraak minder spectaculair is dan op het eerste gezicht lijkt. ,,Het is de vraag wat iemand kan met inlogcodes. Meestal weegt de moeite van het inbreken niet op tegen wat je erdoor kunt krijgen." (ANP/BELGA)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.