De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Fusie drie Japanse banken
maakt grootste ter wereld

Van een onzer redacteuren - TOKIO, zaterdag

Drie grote banken in Japan, IBJ, Dai-Ichi Kangyo en Fuji Bank, hebben besloten hun activiteiten in elkaar te schuiven. Gisteren maakten ze bekend dat ze volgend najaar een gezamenlijke houdstermaatschappij oprichten en in het voorjaar van 2002 hun activiteiten samenvoegen.

De nieuwe combinatie wordt de grootste ter wereld, met een balanstotaal van omgerekend 140 biljoen yen (ƒ2,7 biljoen). De bankkolos is groter dan de grootste bank van dit moment, Deutsche Bank. Ook als de fusie van drie banken in Frankrijk (SG, Paribas en BNP) zou doorgaan, zou de Japanse combinatie nog de grootste ter wereld zijn.

De plannen waren al grotendeels uitgelekt. Analisten hebben al becijferd dat de combinatie van de drie goed is voor een jaaromzet van omgerekend ƒ113 miljard en een winst van ƒ2,5 miljard. In totaal hebben de banken 35.000 werknemers en 772 vestigingen in eigen land en daarbuiten. In de eerste vijf jaar na het samengaan worden er 6000 arbeidsplaatsen geschrapt. Omvangrijke ontslagen zullen er niet vallen. Het aantal vestigingen vermindert met 150.

De plannen van de drie Japanse banken komen op een moment dat het Japanse bankwezen met grote concurrentie wordt geconfronteerd, uit zowel binnen- als buitenland. De drie horen bij de vijftien grootste instellingen van Japan die in maart van de overheid een financiële injectie kregen. Die steun is bedoeld om een einde te maken aan de problemen die zijn veroorzaakt door het enorme bedrag aan niet meer te innen kredieten.

Gisteren werd ook bekend dat de Japanse banken Asahi Bank en Tokai Bank een gezamenlijke financiële houdstermaatschappij zullen opzetten die eigenlijk neerkomt op een fusie. In september maakten de twee banken al bekend te willen samenwerken. Toen was er al sprake van een houdstermaatschappij, maar de hoofdkantoren zouden daar niet onder vallen. Dat is nu wel het geval.

Het bestuur van de bankgigant komt onder leiding te staan van IBJ-topman Masao Nishimura. Tijdens een persconferentie verklaarde Nishimura dat de Japanse banken door de problemen in eigen land zijn achtergebleven in de wereldomvattende herschikking die de banksector meemaakt.

"Gedrieën hebben we besloten om in de gezondmaking van Japans financiële sector voorop te lopen'', aldus Nishimura. De centrale bank van Japan liet in een reactie weten blij te zijn met het fusievoornemen. De bank sprak van een grote stap in de wederopbouw van het bankwezen.

Fuji en Dai-Ichi Kangyo kennen elkaar al goed. Ze werken sinds eind vorig jaar samen op het terrein van vermogensbeheer, vooral bij het beheer van pensioenfondsen. Fuji kocht eerder dit jaar een kleine vermogensbeheerder, Yasuda Trust. IBN zit vooral in de effectenhandel en in obligatieleningen van de overheid en het bedrijfsleven. De bank heeft nauwe banden met het effectenhuis Nomura.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.