De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Omzet Fugro fors gedaald

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, zaterdag

De omzet van ingenieurs- en adviesbureau Fugro is het afgelopen halfjaar flink gedaald. Oorzaak is een afgeslankte orderportefeuille uit de olie-industrie, de motor waar Fugro doorgaans op draait. Desondanks is algemeen directeur Gert-Jan Kramer blij te constateren dat "de noodkreten van onze concurrenten in elk geval harder zijn dan bij ons".

Ruim de helft van de inkomsten van het beursgenoteerde ingenieursbureau komt van oliemaatschappijen. Door de lage olieprijzen van de afgelopen jaren hield de olie-industrie het geld liever in de zak dan het uit te geven aan nieuwe opdrachten. Hierdoor zag Fugro vooral de resultaten van de offshore onderdelen, zoals onderzoek naar nieuwe gas- en olievelden in zee, verminderen. De totale omzet van Fugro daalde daardoor met ruim 6% tot ƒ570,8 miljoen. De ingenieurs wisten de winst wel op peil te houden: die steeg met een kleine 4% tot ƒ35 miljoen.

Dat Fugro het hoofd nog aardig boven water heeft weten te houden, komt niet in de laatste plaats door een agressieve opstelling tegenover de concurrenten. "We hebben bovendien als voordeel dat we onze activiteiten wereldwijd konden verspreiden. Daarnaast hebben we veel personeel dat eerst op zee werkte, verplaatst naar het vasteland." Daar werken ze onder meer mee aan bouw- en infrastructuurprojecten.

Nooit meer wil Kramer zo afhankelijk van de olieprijs worden als het ingenieursbureau in voorgaande jaren was. "Vroeger hebben we eenderde van onze mensen moeten ontslaan, doordat het slecht ging met de olieprijs. Dat willen we nooit meer hoeven doen." Toch vielen afgelopen halfjaar een aantal gedwongen ontslagen in Engeland. Kramer: "Twintig of dertig, ik weet het niet precies." In Engeland werken zo'n 700 mensen bij Fugro, over de hele wereld ongeveer 5000.

Fugro, dat bij de grootste tien ingenieursbureaus van Europa hoort, beperkte de investeringen in het eerste semester tot een minimum. De 'oorlogskas' is dan ook goed gevuld. Dat geld gaat het bureau voor een deel gebruiken om in Frankrijk, waar het pas geleden geotechniekbureau Sicsol overnam, een plaatsje op te klimmen op de ranglijst. Nu bekleedt het daar de derde plaats. "Een van onze eerstvolgende overnames zal ongetwijfeld ook daar zijn", licht de directeur alvast een tipje van de sluier op.

Niet al het geld gaat naar nieuwe overnames. Kramer: "Je moet niet overnemen alleen om van je geld af te komen. Dan kun je het beter weggeven aan het Rode Kruis of Turkije." De onderneming uit Leidschendam bezint zich nu over het opzetten van een nieuwe divisie. "Maar dan hebben we het over de lange termijn, tussen nu en vijf jaar."

Fugro verwacht dat de markt in de tweede helft van het jaar weer aantrekt, omdat de olieprijzen inmiddels weer stijgen en het bedrijf al wat extra offertes heeft binnengekregen. Desondanks blijft het bedrijf zuinig met de winstverwachting over 1999. De winst zal ongeveer gelijk zijn aan die van vorig jaar, zo voorspelt de onderneming. Toen werd een record genoteerd van ƒ83,3 miljoen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.