De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

Belastingdienst sleept
Fortis voor de rechter

Van een onzer redacteuren - UTRECHT, zaterdag

De belastingdienst en het Belgisch-Nederlandse financiële concern Fortis hebben ruzie. De onenigheid is zo hoog opgelopen dat Fortis dinsdag voor de Utrechtse rechter moet verschijnen.

De belastingdienst eist inzage in rapporten van accountantsbureau KPMG. Die stukken heeft de fiscus nodig, omdat er een onderzoek is begonnen naar de overname van de zakenbank MeesPierson door Fortis. Dit hebben de woordvoerders van de belastingdienst en Fortis gisteren bevestigd.

De belastinginners plaatsen vraagtekens bij de financieringskosten die gemaakt zijn bij de MeesPierson-acquisitie in 1997. Toen nam Fortis de zakenbank van ABN Amro over voor ƒ2,5 miljard. Het was toentertijd de grootste binnenlandse overname uit de Nederlandse economische geschiedenis.

De fiscus eist inzage in KPMG-studies die zich onder meer bezighielden met de aankoop en de positie van Fortis ten opzichte van de belastingdienst. De inspecteur wil met de papieren in de hand een "beter inzicht" krijgen in de kosten van de financiering. Fortis weigert de stukken te overhandigen.

De bank-verzekeraar, die momenteel bezig is MeesPierson onder te brengen in de nieuwe Fortis Bank, beroept zich op het verschoningsrecht voor accountants en belastingadviseurs. De Nederlandse Staat echter, die namens de belastingdienst Fortis voor de rechter sleept, vindt dat onzin. "Er bestaat geen verschoningsrecht voor stukken die gaan over de fiscale positie van de belastingplichtige."

Fortis, die inhoudelijk geen commentaar wil geven over het lopende onderzoek, is "verrast" over de rechterlijke procedure. Het gaat volgens Fortis om een principiële vraag over het inzagerecht van de Nederlandse belastingdienst, zo verklaart de woordvoerder. Momenteel wordt daarover binnen de werkgeversvereniging VNO-NCW gepraat. De bank-verzekeraar vindt het jammer dat de fiscus de lopende discussie niet even heeft afgewacht.

De Staat wil diep in de administratie van Fortis grijpen. Hij vraagt het KPMG-rapport Controle Jaarrekening 1996 op. Ook het due-diligencestuk in verband met de aankoop MeesPierson-aandelen en het in 1997 gemaakte KPMG-memorandum over de belastingpositie van Fortis wil de fiscus hebben. Blijft Fortis in gebreke, dan eist de belastingdienst een dwangsom van ƒ100.000 per dag.

Fortis heeft MeesPierson hard nodig. Dankzij die aankoop kreeg de Belgisch-Nederlandse onderneming toegang tot de zakelijke markt. Daarvoor probeerde Fortis zonder succes de Nederlandse tak van Crédit Lyonnais over te nemen. Toen dat mislukte, hoopte Fortis de VSB te ontwikkelen tot zakenbank, maar gelukkig voor het concern wilde ABN Amro MeesPierson kwijt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.