De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Aandelenfonds]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Hoger Damrak wacht af

AMSTERDAM, zaterdag

Nadat het verlies op Wall Street zeer bescheiden bleef wist de Amsterdamse effectenbeurs de op donderdag opgelopen klappen gisteren deels te compenseren. De AEX-index steeg met 4,02 naar 564,54 punten, een winstje van 0,72%. Behaald bij een magere omzet, want voorlopig blijven alle ogen gericht op de Verenigde Staten.

Aanstaande dinsdag neemt het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) een beslissing over de rente. Beleggers houden rekening met een stijging van 0,25 procentpunt, om de op volle toeren draaiende Amerikaanse economie af te koelen. "Dat effect zit al in de koersen ingeprijsd", aldus een handelaar. Het is dus alleen een hoger dan verwachte stijging die roet in het eten van de Amerikaanse, en daarmee ook de Europese aandelenkoersen kan gooien.

De steun die de effectenbeurs kreeg van een stabiele dollar en een rustige obligatiemarkt was gisteren (een expiratiedag op de optiebeurs) niet voldoende om beleggers op grote schaal naar het Damrak te lokken. Wel zorgden de bescheiden omzetten voor grote uitslagen bij vooral de lokale fondsen.

Grootste stijger van de dag was Besi, toeleverancier voor de chipindustrie. Het fonds steeg met bijna 7% tot EUR11,10. Eerder deze maand stelde de onderneming dat 1999 in zwarte cijfers geschreven zal worden. Ondanks het aantrekken van de wereldwijde chipmarkt waardeert SNS Securities het aandeel op 'neutraal'. Analisten van deze bank denken niet dat Besi de jaarlijkse marktgroei van 20 tot 30% kan overtreffen, en prefereert branchegenoten als ASMI en ASML boven het 'overgewaardeerde' Besi. Ondanks de omslag op de markt zijn de eerder deze maand gepresenteerde resultaten van Besi nog steeds teleurstellend, aldus SNS, die kanttekeningen plaatst bij de relatief lage uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling.

Ook ingenieursbureau Fugro (plus EUR1,70 op EUR32) behoorde tot de grote winnaars. Toch werd gisteren een bescheiden winstgroei en een gedaalde omzet over de eerste helft van 1999 gepresenteerd. Voor het gehele jaar rekent het sterk op de olie-industrie gerichte bedrijf op een gelijke winst. Gezien het spectaculaire herstel van de olieprijzen is die verwachting aan de voorzichtige kant, zo oordeelden beleggers. Insinger plaatst Fugro om die reden hoger op het verlanglijstje.

Sphinx Gustavsberg eindigde onveranderd op EUR11,80. Gisteren bleek uit een melding in het kader van de Wet Melding Zeggenschap dat verzekeraar Delta Lloyd een belang in Sphinx heeft opgebouwd van 6,24%. Volgens F. van den Berg van Delta Lloyd Beleggingen Nederland is de verzekeraar niet industrieel geïnteresseerd. "We hebben een reeds bestaand belang uitgebreid op een moment dat de koers van het aandeel onder druk stond".

Dat gebeurde volgens Van den Berg toen de Europese Commissie liet weten niet zonder meer akkoord te gaan met het overnamebod van EUR13,00 per aandeel Sphinx Gustavsberg door Sphinx' Finse branchegenoot Sanitec. "Wij wachten de biedingsberichten verder af", aldus Van den Berg, die niet wil zeggen of Delta Lloyd het belang in Sphinx aan Sanitec aan zal bieden als Brussel alsnog met de overname akkoord gaat.

De andere Fins/Nederlandse combinatie in oprichting, die van Huhtamäki en Van Leer, is op bestuurdersniveau vrijwel rond. Uiteraard is het laatste woord aan de aandeelhouders van Van Leer. Aanstaande donderdag zal door middel van een biedingsbericht het officiële bod worden uitgebracht.

Onder de AEX-fondsen lagen de uitgevers verrassend goed. VNU en Wolters Kluwer pakten respectievelijk 0,90 en EUR1,05 op EUR35,85 en EUR35,30. En zelfs het veelgeplaagde Elsevier won bijna 2% op EUR10,25. "Bij deze prijs komt er vanzelf meer animo", merkte een handelaar droogjes op.

Onder de financiële waarden vielen ING en ASR op: het waren de enige twee in koers daalden. ING (min EUR0,05 op EUR50,35) lijdt volgens handelaren nog steeds onder de uitspraken van topman Van der Lugt, die deze week stelde dat de bankverzekeraar met te hoge kosten kampt. Verrassend genoeg kwam de coöperatieve Rabobank gisteren met een vergelijkbaar verhaal op de proppen.

"ABN Amro-topman Kalff zei donderdag juist de kosten onder controle te hebben", merkte een beursman op. "Je ziet nu dat beleggers ING verruilen voor ABN Amro. Dat was tot voor kort juist precies andersom." De bank won gisteren ex-dividend 30 eurocent op EUR22.

Marijn Jongsma






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.