De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

De tijd dringt voor
redders in Ture

ANKARA, zaterdag

De tijd begint te dringen voor de naar schatting 35.000 slachtoffers van de Turkse aardbeving die nog onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Velen van hen kunnen kunnen nog in leven zijn, maar lang zullen zij het niet meer uithouden. De 'deadline' voor het vinden van overlevenden is gesteld op maandag of dinsdag.


Turkse vrouwen dragen kapjes voor hun mond om zich te beschermen tegen eventuele ziektekiemen die verspreid worden door rottende lijken onder het puin. Op de pick-up truck waar zij langs lopen liggen de resten van een door de aardbeving gedood gezin.
FOTO: AP

Door de Turkse gewoonte, grote betonnen platen te gebruiken bij de bouw van huizen, is de kans dat mensen gevangen zitten onder het puin groot. Dit in tegenstelling tot aardbevingen in bijvoorbeeld Irak, waar mensen direct verpletterd worden onder ingestorte gebouwen omdat deze gebouwd zijn van (bak)steen.

Of mensen nog levend gevonden worden is afhankelijk van hun lichamelijke conditie en of zij gewond zijn of niet. Reddingswerkers worden in elk geval nog steeds bemoedigd door de kreten van hulp die zich een weg banen door meters beton.

Epidemieën

Even groot als de haast die geboden is bij het zoeken naar overlevenden, is het gevaar voor het uitbreken van epidemieën nu de lijken onder de puinhopen van de steden door de hitte beginnen te rotten. Door de aardbeving kapot getrokken waterleidingen helpen ziekteverwekkers sneller te verspreiden. Volgens dokters ter plaatse is het gebied rijp voor besmettelijke ziektes als cholera en dysenterie.


Gered! Een team van Hongaarse reddingswerkers is erin geslaagd om een klein meisje levend uit een door de aardbeving getroffen gebouw in Izmit te halen. Haar moeder kon haar geluk niet op. Op een stretcher werd het kind naar een ambulance gebracht, waar ze gauw wat te drinken kreeg.

FOTO: EPA

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) noemde de gezondheidsgevaren door in ontbinding rakende lijken echter "verwaarloosbaar". Volgens de WHO wordt er veel geld gestoken in de aanvoer van mobiele toiletten en schoon water. Ook zou de controle op besmettelijke ziekten scherp zijn.

Een Franse vrijwilliger in het getroffen gebied, Wolff Pierre, ontkracht de geruststellende woorden van de WHO: "We rekenen op dysenterie, diarree en buikgriep. Ik heb tot nu toe al twintig tot dertig gevallen van dysenterie ontdekt." Volgens het Turkse ministerie van Gezondheid wordt uit hygiënische overwegingen het water in het rampgebied voorzien van chloor. De Turkse regering beval de doden snel te begraven.

Plunderaars

Inmiddels is het rampgebied ten prooi gevallen aan plunderaars. In de provincie Kocaeli arresteerde de Turkse politie dertig mensen die in verwoeste huizen op zoek waren naar waardevolle spullen. De mannen hadden de bewoners van de huizen verteld dat ze kwamen helpen met het zoeken naar overlevenden.

Ondertussen lopen de schattingen over de totale schade nogal uiteen. Meldde donderdag de Turkse krant Finansal Forum al dat de schade zo'n 50 miljard gulden bedraagt,gisteren schatte de directeur van de Turkse Centrale Bank, Gazi Ercel, deze op 10 tot 14 miljard. Andere ramingen komen in de buurt van de 40 miljard. Wat de precieze schade ook moge zijn, de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en diverse landen hebben Ankara alle mogelijke steun toegezegd.

De brand in de Tupras olieraffinaderij bij Izmit is onder controle gebracht. Dit meldde Husamettin Danis, algemeen directeur van het staatsbedrijf. Volgens de directeur kan de brand elk moment geblust zijn. Het nieuws wordt in een persbericht bevestigt door het bij de bluswerkzaamheden betrokken Nederlandse bedrijf RISC uit Rotterdam.

Tijdens de brand zijn er als gevolg van lekkende pijpleidingen grote hoeveelheden olie in de zee terecht gekomen, waarbij een oppervlakte van 750 duizend vierkante meter vervuild is geraakt. Een Brits schoonmaakteam werd gisteren in Izmit verwacht om de vervuiling het hoofd te bieden. (AFP/Reuters/DPA/AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.