De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[CMG]
[Postbank]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Quicklink]
[Primafoon]
[Dell]

Consumentenbond: Drie partijen
schuldig bij legionella-ramp

Van onze correspondent - DEN HAAG, zaterdag

De Consumentenbond stelt na uitgebreid onderzoek de Rijksoverheid, de Westfriese Flora en twee standhouders van whirpools aansprakelijk voor de schade die slachtoffers van de veteranenziekte geleden hebben.

In maart van dit jaar raakten 242 mensen besmet met de gevreesde legionellabacetrie, de veroorzaker van de ziekte, na een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Van hen overleden er 28. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wees toen uit dat de bacterie in twee bubbelbaden zat.

De bond wil eerst namens 116 slachtoffers met de drie partijen rond de tafel gaan zitten. "En als ze geen aansprakelijkheid aanvaarden, stappen we naar de rechter", meldt directeur Felix Cohen van de Consumentenbond.

Met het accepteren van aansprakelijkheid, maken de instanties de weg vrij voor de betrokkenen om de schade, zowel materieel als immaterieel, op hen te verhalen. "We willen hier geen Amerikaanse taferelen. Maar er moet wel recht worden gedaan. Wij vinden dat bezoekers van evenementen ervan uit mogen gaan dat deze veilig zijn. En onschuldige bezoekers die ziek zijn geworden mogen geen financiële schade lijden", aldus Cohen.

Het verwijt aan de standhouders is dat zij geen beschermende maatregelen hebben getroffen. Zo verzuimden de standhouders het water van de bubbelbaden, tegen de adviezen van de fabrikanten in, van chloor te voorzien.De Westfriese Flora heeft volgens de Bond een zorgplicht ten opzichte van haar bezoekers.

De rijksoverheid tenslotte wordt verweten verzuimd te hebben om adequate regels op te stellen voor het gebruik van whirpools, ondanks een advies hierover dat de Gezondheidsraad al in 1986 aan de overheid gaf.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.