De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Quicklink]
[CMG]
[Postbank Aandelenfonds]
[Dell]

Kok voorziet lagere lasten voor burgers

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

Premier Kok verwacht dat het kabinet de lasten voor burgers en bedrijven in 2000 iets kan verlagen omdat de Nederlandse economie zich gunstiger ontwikkelt dan voor de zomer werd gedacht.

De minister-president temperde gisteren na afloop van de ministerraad echter direct het in zijn ogen te grote optimisme dat was ontstaan na de bekendmaking van nieuwe gunstige economische cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens de minister-president zijn de prognoses weliswaar beter, maar betekent dit zeker niet dat ineens alle financiële zorgen van het kabinet opgelost zijn.

"Uit de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zou je de indruk kunnen krijgen dat het financieringstekort als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar dat is niet het geval", zo stelde Kok.

De premier liet doorschemeren dat minister Zalm (Financiën) duidelijk minder positief is dan het CPB, met name over de omvang van de te verwachten belastingmeevaller. Er is dus ruimte voor lastenverlichting, maar er is waarschijnlijk minder te verdelen dan nu wordt gedacht."

Belastingmeevaller
Hoe groot de belastingmeevaller volgend jaar uitvalt kon de premier niet zeggen. "De cijfers verschillen nogal en zijn nog zeer voorlopig", aldus Kok, die eind volgende week concrete besluiten wil nemen over de begroting van 2000 en de daaraan gekoppelde extra lastenverlichting. In Den Haag circuleerde deze week wel al een bedrag van 2 miljard gulden dat hiervoor beschikbaar zou zijn.

Het CPB ziet het tekort volgend jaar tot slechts 0,1% smelten, maar volgens Kok is daarbij nog geen rekening gehouden met de lastenverlichting die in 2000 en 2001 zal worden gegeven. In 2001 is dat in combinatie met het nieuwe belastingstelsel zelfs minimaal 5 miljard gulden."

Kok verwees opnieuw naar de eerder uitgesproken verwachting dat de begroting pas in evenwicht zou zijn indien gedurende vier jaar een economische groei van 3 procent zou worden gerealiseerd. "Voorlopig zitten we nu op 2,25 voor 1999 en 2,5 voor 2000, dus zijn we daar nog niet aan toe."

Volgende week wordt duidelijk hoe groot de belastingmeevaller is en welke groepen op extra lastenverlichting kunnen rekenen.

Voor groepen die in koopkracht duidelijk achter dreigen te blijven bij doet het kabinet zoals beloofd in ieder geval iets extra. Het gaat daarbij onder meer om gezinnen met kinderen, mensen met alleen aow en de echte minima.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.