De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Dell]
[Primafoon]
[Postbank]
[Quicklink]

Kinderbijslagwet discrimineert buitenlanders

AMSTERDAM, zaterdag

De rechtbank in Amsterdam oordeelt dat de Algemene Kinderbijslagwet discrimineert op grond van nationaliteit. Asielzoekers die voor de inwerkingtreding van de Koppelingswet asiel aanvroegen en een beslissing hierover in Nederland mochten afwachten, moeten recht op kinderbijslag houden.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), uitvoerder van de kinderbijslag, beëindigde vanaf het derde kwartaal 1998 de kinderbijslag van een Nigeriaanse asielzoekster met drie kinderen. Sinds de invoering van de Koppelingswet op 1 juli 1998 worden verschillende computerbestanden aan elkaar gekoppeld. Hieruit bleek dat de vrouw geen verblijfsvergunning had voor Nederland. Daarmee verloor zij het recht op kinderbijslag volgens de SVB.

Omdat de vrouw haar asielprocedure in Nederland mocht afwachten, verbleef zij legaal in Nederland. De rechtbank Amsterdam oordeelt dat de Algemene Kinderbijslagwet discrimineert omdat de wet een geldige verblijfsstatus eist. Deze eis is onverbrekelijk verbonden aan het niet hebben van de Nederlandse nationaliteit en daarom discriminerend.

Onderscheid tussen Nederlanders en niet-Nederlanders is volgens de rechtbank niet in alle gevallen ongerechtvaardigd. Asielzoekers die na juli 1998 zijn binnengekomen en illegalen aan wie nooit enige toezegging is gedaan om in Nederland te mogen blijven, mag wel kinderbijslag worden onthouden. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.