De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank]
[CMG]
[Quicklink]
[Dell]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Postbank Aandelenfonds]

GVB'ers naar Spanje in
privé-jet zakenrelatie

door Dick Nieuwboer - AMSTERDAM, zaterdag

Een privé-jet van een Spaanse zakenrelatie vloog tijdenlang iedere week met ambtenaren van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) op en neer naar het Iberisch schiereiland.

Dat stelde mr. P. Plasman, advocaat van de hoofdverdachte in de GVB-fraudezaak John M.(53), gisteren voor de Amsterdamse rechtbank. Volgens hem hebben veel meer mensen binnen het bedrijf zich verrijkt. Zijn cliënt zou slechts de zondebok zijn. "Iedereen wist dat het één grote chaos was bij het GVB. Van hoog tot laag werd daarvan geprofiteerd", aldus Plasman.

Zijn cliënt hoorde donderdag een celstraf van 21 maanden en een geldboete van 50 duizend gulden tegen zich eisen. Volgens officier van justitie mr. J. Plooy heeft M. gesjoemeld met werkbriefjes, rekeningen vervalst en steekpenningen aangenomen. Ook tegen twee andere GVB'ers en twee zakenrelaties eiste Plooy maandenlange celstraffen en geldboetes.

Onderzoek
John M. ontkent de meeste beschuldigingen aan zijn adres. Volgens zijn advocaat is het onderzoek bovendien veel te beperkt gebleven. "De officier heeft zelf in de pers gezegd dat het onderzoek niet is uitgebreid wegens een gebrek aan capaciteit", zei hij. "Als dat wel was gebeurd zou veel meer naar boven zijn gekomen", aldus de advocaat.

De officier van justitie wees het verwijt van de hand. "Ik heb alleen gezegd dat het interessant was geweest om verder te kijken", zei Plooy. "Maar er waren geen concrete aanwijzingen om verder te zoeken. En je kunt ook moeilijk vijf jaar lang met zo'n onderzoek doorgaan", betoogde Plooy.

Maar volgens Plasman waren er wel degelijk aanknopingspunten voor verder onderzoek. "Waarom is niet gekeken naar de hoge ambtenaar die iedere maand als adviseur naar Suriname vloog?", zei de advocaat. "En het onderzoeksteam wist ook dat één ambtenaar een auto had gekregen van een zakenrelatie. Waarom is dat niet bij anderen onderzocht?"

"De verdachten hebben er alle belang bij om de schuld ook bij anderen neer te leggen", antwoordde de officier. "Maar ik heb nog geen namen en onderbouwing gehoord van hun beschuldigingen."

De rechter doet 3 september uitspraak tegen de vijf verdachten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.