De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[Postbank]
[Quicklink]
[Dell]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]

Gamma-rover tbs'er met verlof

door Gijsbert Termaat - AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse politie heeft een tbs'er opgepakt op verdenking van de gewelddadige overval op een Gamma Bouwmarkt vorige week zaterdag, waarbij de bedrijfsleider in zijn buik werd geschoten. De verdachte was met weekendverlof in de hoofdstad, toen hij wederom de fout inging en de 27-jarige medewerker levensgevaarlijk verwondde.

De 36-jarige man kon worden opgepakt door de oplettendheid van de Van Mesdagkliniek in Groningen. ,,Ze hoorden van de overval en hadden de verdachte erover horen praten. Hij vertelde dat hij de overval gezien had. Toen bleek dat hij ook aan het signalement van de dader voldeed en op verlof was geweest in Amsterdam-West sloeg men alarm", aldus politiewoordvoerder Klaas Wilting.

Vervolgens werd zonder resultaat de woning van de man doorzocht, maar werd in de bosschages achter zijn woning een plastic Gamma-tas gevonden met een revolver die bijna vol zat met scherpe patronen. Uit technisch onderzoek bleek dat er onlangs mee was geschoten.

Door snel en adequaat optreden van de recherche van bureau Houtmankade en de officier van justitie kon de man maandag uiteindelijk in de Van Mesdagkliniek worden gearresteerd. "Hij zit nu bij ons in het huis van bewaring", zegt Wilting, "maar heeft nog steeds geen bekentenis of verklaring afgelegd. De man blijft zich beroepen op zijn zwijgrecht."

Negatief advies
De 36-jarige tbs'er was geen onbekende van justitie en zou enkele gewapende overvallen en verkrachtingen op zijn kerfstok hebben. Onlangs was besloten de man versneld te laten resocialiseren. Hoewel de Van Mesdagkliniek een negatief advies uitbracht, ging de rechter af op het oordeel van onafhankelijke deskundigen en gaf de man meer vrijheid.

Na enkele verloven waarbij de man begeleid werd, kwam hij in aanmerking zelfstandig naar huis te gaan. Vorig weekeinde gebeurde dat, en leek er geen vuiltje aan de lucht toen hij zich zaterdagsavonds weer bij de tbs-kliniek meldde. Totdat een dag later bleek dat hij zich tijdens zijn uitstapje weer aan geweld te buiten was gegaan. Nota bene op een steenworp afstand van zijn woning.

"Na zijn daad is de dader ook niet in paniek gevlucht", vertelt Wilting, "maar liet het slachtoffer krimpend van de pijn en bloedend aan zijn lot over. Hij bleef volharden in zijn eis om geld en bleef de caissières bedreigen. Toen het allemaal niet lukte is hij koelbloedig weggelopen, nog steeds met een integraalhelm op zijn hoofd."

De Gamma-werknemer is inmiddels buiten levensgevaar. Hij ligt nog wel in het ziekenhuis en heeft de kogel nog steeds in zijn buik zitten. Medewerkers van de doe-het-zelfzaak zijn opgelucht dat de vermoedelijke dader is gepakt, maar mogen niet over de zaak naar buiten treden.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt het incident te betreuren. "Jaarlijks worden 37.000 verloven aan tbs'ers uitgeschreven. Begeleid en onbegeleid. Vorig jaar kwam het daarbij tot negen zaken waarbij een verlofganger een delict beging. Een gering aantal, al beseffen we dat iedere zaak er één te veel is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.