De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
21 augustus 1999

 


[Postbank]
[Dell]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Quicklink]
[Postbank Aandelenfonds]

Advocaat verduisterde
acht ton van cliënten

door Bart Olmer - LEEUWARDEN, zaterdag

Advocaat mr. W.M. H. (50) uit Leeuwarden, gespecialiseerd in letselschade, wordt ervan verdacht zeker 800.000 gulden achterover te hebben gedrukt van zeven cliënten gedurende ruim acht jaar.

De fraude kwam aan het licht toen een vrouw een maand geleden aangifte deed van verduistering van een half miljoen gulden. Het geld was uitgekeerd door een verzekeringsmaatschappij aan de vrouw wegens letselschade. De fraude-advocaat, die de juridische strijd voerde voor de vrouw, verduisterde het half miljoen.

De Leeuwarder rechtbank verklaarde de advocaat donderdagmiddag failliet, op aanvraag van de benadeelde vrouw. De verdachte raadsman voerde geen verweer tijdens de faillissementszitting.

Aanhouding
Het openbaar ministerie overlegde gistermiddag met de curator van H., mr. Robert Verdonk uit Heerenveen, en met de politie over het opsporingsonderzoek. Of H. wordt aangehouden, kon plaatsvervangend hoofdofficier Michiel Severein nog niet zeggen.

De curator, tevens waarnemend deken van de Orde van Advocaten, noemt de affaire "zeer ernstig." "Zoveel geld gaat meestal niet op aan een broodje hamburger." De gewraakte advocaat heeft gistermiddag aan zijn curator toegegeven bijna een miljoen gulden te hebben verduisterd van zijn cliënten.

Verdonk heeft inmiddels contact met drie gedupeerden. Hij vreest dat van het gestolen geld niets wordt teruggevonden. Volgens de gedupeerden hield de advocaat cliënten langdurig aan het lijntje. Opmerkelijk is dat niet alle gedupeerden aangifte hebben gedaan. "Hij kon er erg lang mee doorgaan", erkent de curator.

De advocaat, die tot voor kort werkte in zijn kantoor aan het Zuiderplein in Leeuwarden, maakte van zijn boekhouding een grote rommel, stelt de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten.

Verklaring
H. doekte zijn eenmans-praktijk op na druk van de Raad. "In een eerder stadium verlangden we van H. een accountantsverklaring waaruit zou blijken dat de gelden die hij van derden ontvangt netjes worden geadministreerd en overgeboekt. Die verklaring kon hij niet overleggen", aldus Verdonk.

Daarover werd een klacht ingediend, die gehonoreerd werd door de Raad van Discipline. "Daarna kregen we alarmerende signalen dat meer mensen hun geld niet uitbetaald kregen van H. We adviseerden hem te stoppen met zijn advocatenpraktijk, anders werd hij geschorst", zegt Verdonk.

Daarop liet de Friese advocaat, die overspannen thuis zit, zich drie weken geleden schrappen van het tableau van het arrondissement Friesland, waar hij sinds 1982 stond ingeschreven.

Op het antwoordapparaat van zijn "voormalige advocatenkantoor'' verwijst H. voor informatie naar zijn curator. H. wordt bijgestaan door het advocatenkantoor van het Friese strafpleitersduo Hans en Wim Anker.

Verdonk zal de boekhouding van de advocaat doorzoeken naar bewijzen voor meer malversaties. Waarschijnlijk doet de curator eveneens aangifte bij justitie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.