&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
4 juni 1999

Sprong vooruit

De NAVO-bombardementen gaan nog door, maar niet meer op Belgrado. Dat alleen al is een bewijs dat een formeel akkoord, waar de handtekening van president Milosevic onder staat, binnen handbereik is.

Een grote sprong voorwaarts, vooral te danken aan het feit dat Rusland de zijde van het Westen heeft gekozen en Milosevic zich niet langer achter Moskou kan verschuilen.

Rusland, dat zich altijd heeft verzet tegen deelname van de NAVO aan een internationale troepenmacht voor Kosovo, heeft die eis laten varen. Moeilijk punt wordt of de NAVO het commando heeft, of dat de troepen van Rusland en de NAVO gescheiden optrekken zoals in Bosnië gebeurt.

Dat geldt ook voor de psychologisch belangrijke voorwaarde dat de bombardementen niet ophouden voor de Servische troepen en paramilitairen zich uit Kosovo terugtrekken. Ook dat moet te regelen zijn.

De opluchting bij de westerse reacties spreekt boekdelen. Het water mag Milosevic dan tot aan de lippen staan, de tijd werkt in het nadeel van de NAVO. Het politieke draagvlak voor de oorlog was aan het wegebben. Om nog niet te spreken van een vervolg dat iedereen vreest: een grondoorlog.

Er komt nu hopelijk een nieuwe fase. Misschien met minder bommen, maar nog met veel leed voor de Kosovaren. Ook als ze naar huis kunnen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Marionetten

De paarse coalitie is sinds de Bijlmernacht van gisteren verworden tot het marionettentheater van Kok. Al bij de publicatie haalde hij het rapport van de enquêtecommissie direct onderuit, slaafs gevolgd door de fracties van D66 en VVD.

Woensdagnacht was het de beurt aan de PvdA-fractie, die tot dan toe een opvallend hard standpunt over het falend optreden van de ministers had ingenomen. Maar tot veel meer dan een 'foei, en nooit meer' durfden de loopjongens van Kok het uiteindelijk niet te laten komen. Het mocht niet van de chef.

Inmiddels kijken de burgers in totale verbijstering toe. Inhoudelijk onderschrijft een Kamermeerderheid het door het kabinet bestreden rapport. Het verkeerd informeren van de Kamer, de trage zoektocht naar de lading van het rampvliegtuig en het weinig voortvarend optreden van Volksgezondheid, werden door vrijwel iedereen gehekeld, maar op alle kritiek volgden geen daden.

De paarse bewindslieden moeten dan ook niet denken als overwinnaars uit de strijd te zijn gekomen. Het kabinet is als een kudde aangeschoten dieren. De doorstart van Paars II had niet slechter gekund.

Door al het gesjacher heeft het parlement ook zijn machtigste wapen tegenover het kabinet, het enquêterecht, uit handen gegeven. Met dank aan de paarse partijen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]