De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[V & L informatica]
[Jaarverslag Service]
[Quicklink]
[Matchbank]
[Prive Roddelbox]

Steffi Graf treft Martina
Hingis in droomfinale

Door Jon Visbeen - PARIJS, vrijdag

Een generatieconflict op de tennisbaan. De voormalige ster van het vrouwentennis Steffi Graf (bijna dertig) en de huidige nummer één van de wereld Martina Hingis (elf jaar jonger) betwisten morgen de droomfinale op Roland Garros en dat is een verrassing van de eerste orde. Van Hingis werd niet anders verwacht. Van de Duitse wist niemand echter zeker hoe het lichaam en de geest het in haar nadagen zouden uithouden als ze werkelijk zouden worden getest.

Maar Steffi Graf bleef tegen Monica Seles fier overeind en acteert verbazingwekkend genoeg tijdens deze Roland Garros op het hoogste platform. Na een ongemeen boeiende en spannende halve finale (6-7, 6-3, 6-4) liet ze de verzilvering van het matchpoint volgen door een juichkreet. Ze balde de vuist ten teken van de triomf. Het lijf mag dan wat ouder en taniger geworden zijn, de forehands bonkten genadelozer dan ooit op het gravel en de slice backhand was weer even scherp als in haar beste dagen. "Het was een prachtige ervaring na zolang te zijn weg geweest. Een heerlijk gevoel zo'n beladen duel na een lange afwezigheid te winnen. Ik was meteen na de zege extreem blij", zei Graf, die zelden eerder een dergelijke blijdschap aan het publiek toonde. Maar op haar zestiende Franse Open was er alle reden toe. Niemand geloofde na haar serie blessures dat ze zich nog kon blijven motiveren. Roland Garros lag al vijf keer aan haar voeten en in totaal sloeg ze 21 Grand-Slamtitels bijeen, maar zij bewees het tegendeel.

Steffi Graf schreeuwt het uit van vreugde nadat ze ten koste van Monica Seles de finale van Roland Garros heeft gehaald.

Foto: AP

In de eindstrijd moet 'Fräulein Forehand' de onverstoorbare Martina Hingis trachten de weg te versperren. Arantxa Sanchez gelukte het niet om in de andere halve finale het lachebekje te veranderen in een treurwilg. Sterker nog: de Spaanse titelverdedigster met het gigantische loopvermogen werd door 'Swiss Miss' op alle fronten gedegradeerd en haar werden slechts vijf games (3-6, 2-6) gegund.

Alleen Graf kan Hingis nog stoppen op weg naar haar eerste Franse Open kampioenschap. De enige Grand-Slamtitel die haar nog ontbreekt. Het fenomeen uit Trubbach lijkt gemotiveerder dan ooit en is het hele toernooi al een klasse apart geweest. Maar Steffi Graf heeft het plezier in de tennissport helemaal terug. Evenals Monica Seles is zij de laatste jaren behoorlijk getekend door het leven. Seles kan daarover meepraten. Zij verloor een jaar geleden haar vader en coach Karolj, die bezweek aan een ernstige ziekte. En ze werd in 1993 op de baan neergestoken door een gestoorde fan van Steffi Graf, een voorval dat haar vooral psychisch raakte en haar daardoor lange tijd uit de roulatie hield. Grafs vader Peter volgde de verrichtingen van zijn dochter vanaf de volgepakte tribunes en dat was lange tijd niet gebeurd. Een belastingschandaal deed hem in de gevangenis belanden. Vorig jaar kwam hij vrij en de relatie met zijn dochter, die volledig verstoord was geraakt, lijkt weer genormaliseerd.

Anno 1999 staan de afgeslankte Seles en de gespierde Graf echter weer hun mannetje. Gepokt en gemazeld kwam het duo ex-kampioenes de baan op, waar de draaiwind vrij spel had. Een aantal afzwaaiers kon niet op het conto van de beide tennisgiganten worden geschreven, maar waren te wijten aan de winderige omstandigheden op het 'court central'. "Dat beïnvloedde het verloop toch enigszins. Maar Steffi heeft de overwinning verdiend. Zij heeft geweldig tennis laten zien. Ik acht haar in staat het toernooi te winnen. Echte kampioenen als Graf, Navratilova en ikzelf vechten tot de laatste snik", merkte Seles op.

Martina Hingis was echter een heel andere mening toegedaan. "Steffi Graf is hier al vijf keer gekroond tot kampioene. Dat is een geweldige prestatie. Maar ik vind dat het nu de hoogste tijd is voor mij om de macht hier te grijpen", klonk het strijdvaardig uit het mondje met de eeuwige glimlach erop.

Parijs. Roland Garros, 22 miljoen gulden. Vrouwen, halve finales: Hingis (Zwi/1) - Sanchez-Vicario (Spa/7) 6-3 6-2, Graf (Dui/6) - Seles (VSt/3) 6-7 6-3 6-4.

Mannen dubbel, halve finales: Bhupati/Paes (Ina/1) - Kulti/Tillström (Zwe) 6-4 6-3, Ivanisevic/Tarango (Kro/VSt) - Albano/Carbonell (Arg/Spa) 7-5 6-4.

Vrouwen dubbel, kwartfinales: Hingis/Koernikova (Zwi/Rus/2) - Neiland/Sanchez-Vicario (Let/Spa/7) 6-2 6-3.

Gemengd dubbel, halve finales: Neiland/Leach (Let/VSt/6) - Likhovtseva/Woodforde (Rus/Aus/4) 6-1 3-6 6-1, Srebotnik/Norval (Slo/ZAf) - De Villiers/Stafford (ZAf) 6-3 6-3.

* Jana Novotna blijft optimistisch over haar titelverdediging op Wimbledon, dat over een dikke twee weken begint. De deelname van de Tsjechische tennisprof kwam in gevaar toen zij eerder deze week tijdens het vrouwendubbelspel op Roland Garros pijnlijk onderuitging en daarbij haar rechterenkelband verrekte. "Het is niet ernstig, maar het kost gewoon tijd om te herstellen. Ik heb de beste behandeling gekregen die ik me kon wensen. Wimbledon 1999 is dubieus geworden, maar ik blijf positief", aldus Novotna.

Schultz niet naar Wimbledon

* Jacco Eltingh wil zich voor de tweede keer kandidaat stellen voor het hoogste bestuurlijk orgaan van de spelersvakbond ATP. Naast zijn werk als commentator voor Eurosport houdt hij zich in Parijs bezig met een lobby voor zijn verkiezing in de board of directors van de Associaton of Tennis Professionals. Twee jaar geleden meldde Eltingh zich ook al voor de functie. Toen ging de voorkeur uit naar David Felgate, de trainer van Tim Henman.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.