De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Oce]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[ING MKB Milieu campagne]
[Libertel]
[Wanadoo]
[BOL, voor al uw boeken]
[Jaarverslag Service]

Justitie eist vier jaar
tegen valutawisselaars

door MAURICE VAN UDEN - AMSTERDAM, vrijdag

In de rechtszaak tegen de Syrische eigenaar Refaat I. en een aantal medewerkers van het inmiddels opgeheven illegale geldwisselkantoor City Change heeft justitie gisteren straffen geëist tot een maximum van vier jaar. Via City Change is volgens het Openbaar Ministerie voor ongeveer 400 miljoen gulden aan drugsgeld witgewassen.

Justitie heeft ruim drie jaar onderzoek gepleegd na de vermeende witwaspraktijken van I. en zijn handlangers. Meerdere malen stuitten de opsporingsinstanties daarbij op nauwe banden met de georganiseerde drugscriminaliteit in ons land.

De resultaten van het MOLABEL-onderzoek vertonen talloze parallellen met het de speurtocht naar de activiteiten van ex-Heineken-ontvoerder Cor van H. De verdachten houden zich voor de rechtbank onwetend. Ondanks de honderden miljoenen guldens die door hun handen zijn gegaan, hadden zij geen vermoeden dat het geld afkomstig zou zijn uit criminele activiteiten van hun cliënten. Op vrijwel alle vragen van de rechtbank blijven zij het antwoord schuldig, daarbij een beroep doend op hun zwijgplicht. Zelfs over zijn nationaliteit wilde een van de verdachten gisteren geen uitsluitsel geven.

De officier van justitie gelooft niet in de onwetendheid van de verdachten. Uit de omstandigheden had meer dan duidelijk moeten worden dat het "een foute boel" was, betoogde hij. Onder meer de vreemde tijdstippen waarop klanten hun geld overhandigden aan de Arabische verdachten, de in de financiële wereld "ongebruikelijke overdrachtsplaatsen" zoals afgelegen parkeergarages en de wijze van verpakking van het geld "het geld werd meer dan eens in vuilniszakken aangevoerd" hadden de verdachten duidelijk moeten maken dat er meer achter zat dan een legale zakelijke activiteit. Bovendien werd het geld vaak ongeteld aangeboden, zodat er "onderling een groot vertrouwen" moest bestaan.

Vergunning
Korte tijd heeft City Change nog geprobeerd een heuse vergunning te krijgen van De Nederlandsche Bank voor zijn omwisselactiviteiten. Daarbij werd het kantoor juridisch geadviseerd door de later gearresteerde en inmiddels failliet verklaarde Fokke S. Uit de verweerstukken van de verdachten komt informatie naar voren dat deze zelfbenoemde advocaat uit Dronten "onder een hoedje heeft gespeeld met DNB".

S. zou in anonieme brieven hebben gemeld aan de toezichthouder dat het niet pluis was bij City Change. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde in een procedure inderdaad dat de gronden waarop DNB de vergunning had geweigerd onvoldoende waren onderbouwd. Desondanks volhardde de bank in haar weigering. In deze periode heeft City Change een start gemaakt met het aanpassen van de bedrijfsvoering aan de eisen die de wet stelt aan geldwisselkantoren, aldus een bron rond het onderzoek. Daarbij werd onder meer Ernst & Young ingeschakeld om een sluitend boekhoudsysteem te ontwikkelen.

Aan de administratie schortte nogal wat, vond de officier. "Uit verschillende verklaringen van oud-medewerkers blijkt dat zij expliciet opdracht kregen om bedragen groter dan 25.000 gulden administratief op te splitsen in kleinere hoeveelheden. Dat is gebeurd om aan melding van ongebruikelijke transacties te ontkomen." Kastransacties met grotere bedragen moeten verplicht worden aangemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Uit het onderzoek van justitie blijkt dat City Change in een periode van enkele jaren rond de 400 miljoen gulden heeft 'voorgewassen'. De officier: "Het omwisselen van grote bedragen in kleine coupures naar andere valutasoorten of naar grotere coupures is een bekende wijze van voorwassen. De grotere coupures maken vervoer makkelijk en door de contante omwisseling is de herkomst van het geld minder makkelijk na te trekken. Na de voorwas begint dan het eigenlijke witwastraject."

Naar België
City Change wisselde grote hoeveelheden geld bij onder meer het Amsterdamse filiaal van Thomas Cook. Later, toen de regelgeving werd aangescherpt, werd het geld in zakken met de auto naar België gereden. "De koeriers namen hierbij ongebruikelijke risico's en hadden ter bescherming een pistool in de auto liggen", aldus de officier. Tegen een van de koeriers, Achmed A., werd een celstraf geëist van 36 maanden en een geldboete van 100.000 gulden.

Het 'voorwassen' van het criminele geld was een uiterst lucratieve zaak. Volgens justitie was het gebruikelijk een provisie te ontvangen van zo'n vijf procent over de hoofdsom. "Maar bij omwisseling naar dollars lag het tarief een procent lager." Dat het met name de hoofdverdachte voor de wind ging, blijkt wel uit een lijst van in beslag genomen goederen. Daaronder bevinden zich een verzameling uiterst kostbare juwelen, een Rolls Royce en grote sommen contant geld in allerlei valuta. Ook bezit de hoofdverdachte een aantal panden in de Amsterdamse binnenstad en zelfs een groot hotel met zo'n 50 kamers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.