De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Libertel]
[Jaarverslag Service]
[ABN AMRO]
[Oce]
[ING MKB Milieu campagne]
[Wanadoo]
[Autosite]

Swatch werkt
toch weer aan
nieuw autootje

BERN, vrijdag

Het Zwitserse horlogeconcern Swatch, en dan vooral zijn topman Nicolas Hayek, kan het niet laten. Na het minder geslaagde avontuur met het Smart-stadsautootje, werkt de onderneming nu aan een kleine auto met zowel een benzine- als een elektromotor.

Hayek liet gisteren weten dat er met een grote Franse autofabrikant wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de vierwieler met het zogenoemde hybride SwatchMobil-systeem. Er is een geheime overeenkomst die het verbiedt de naam van het concern te noemen, aldus Hayek.

Ook met een Amerikaans autoconcern is volgens Hayek al een 'gentlemen's agreement' tot stand gekomen. In de Zwitserse stad Bienne, waar het hoofdkantoor van Swatch is gevestigd, rijden enkele prototype's rond. Het stadsbestuur zou overwegen enkele honderden exemplaren te bestellen voor het vervoer tijdens een grote tentoonstelling in 2001.

Het is niet het eerste auto-avontuur van de Zwitserse horlogefabrikant. De Smart, het kleine stadsautootje dat nu onder de vleugels van DaimlerChrysler (Mercedes) zit, was een ook een idee van Hayek. Hij had daarvoor eerst Volkswagen benaderd, maar die voelde er weinig voor.

Toen stapte Mercedes erin, maar de verkoop liep niet zoals de bedoeling was. Sinds vorig jaar november is de Smart geheel Duits bezit, maar nog altijd ligt het verkoopaantal onder de doelstelling. DaimlerChrysler-topman Jürgen Schrempp zou hebben gedreigd de productie stop te zetten als de verkoop niet in korte tijd sterk toeneemt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.