De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[CMG]
[Oce]
[Eurocard Mastercard]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Vakantiegeld]
[Wanadoo]
[Belastingdienst]
[World OnLine]
[KPN Zomerweken]

Cao laat 36-urige werkweek los
Ziekenhuis-personeel
krijgt 5 pct. erbij
Van onze economische redactie
AMSTERDAM, vrijdag

De 155.000 werknemers in de ziekenhuizen krijgen in totaal 5 procent meer loon, 3 procent per 1 juni van dit jaar en 2 procent per 1 juni 2000. De eindejaarsuitkering wordt blijvend met 0,25 procent verhoogd tot 1 procent. Bovendien krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 1 procent in januari 2001.

Daarover zijn de NVZ (de werkgeversorganisatie in het ziekenhuiswezen) en de vakbonden het gisterochtend vroeg, na dagen van moeizaam overleg, eens geworden. De cao heeft een looptijd van 23 maanden, van 1 april 1999 tot maart 2001.

Volgens de nieuwe cao kunnen de werkgevers hun personeel flexibeler inzetten. In plaats van de vaste 36 uur kunnen werknemers van minimaal 32 tot maximaal 40 uur per week ingeroosterd worden. De gemiddelde werkweek blijft echter gewoon 36 uur. Werknemers kunnen er ook voor kiezen tijdelijk 40 uur per week te werken om extra verlofdagen op te sparen.

De werkgevers probeerden al jaren van de strakke 36-urige werkweek af te komen, omdat het moeilijk is personele tekorten op te lossen. Door de nieuwe cao kunnen operatiekamers en afdelingen gemakkelijker worden opengehouden.

De werkgevers en de bonden maakten verder afspraken over de aanpak van problemen als werkdruk en ziekteverzuim. De bonden hebben zich tot het uiterste verzet tegen het voorstel van de NVZ om de eerste twee ziektedagen niet meer uit te betalen. De NVZ heeft dit voorstel dan ook ingetrokken.

De cao was de eerste die alleen voor ziekenhuispersoneel werd afgesloten. De NVZ stapte vorig jaar uit de grote zorg-cao. De NVZ noemt het nieuwe akkoord een doorbraak naar de vernieuwing die nodig is om de ziekenhuizen in de toekomst aantrekkelijk te houden voor werknemers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.