De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[ABN AMRO]
[Oce]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw boeken]
[Wanadoo]
[Autosite]
[Libertel]
[ING MKB Milieu campagne]

Poldermodel moet
werkloosheid in
Europa bestrijden

Van onze verslaggevers - KEULEN, vrijdag

De Europese regeringsleiders hebben gisteren op hun halfjaarlijkse top een akkoord bereikt over een werkgelegenheidspact dat de hoge Europese werkloosheid (ruim 16 miljoen mensen zonder baan) geleidelijk omlaag moet gaan brengen. Harde cijfers over minimaal te behalen groei of nieuwe banen voor jongeren worden echter niet genoemd.

Het akkoord lijkt op het Nederlandse overlegmodel, dat wereldwijd bekend is geworden als het 'poldermodel'. Werkgevers, werknemers, de ministers van Financiën en Economie en leden van de Europese Centrale Bank gaan voortaan elk half jaar om de tafel zitten om het economisch beleid in de lidstaten beter op elkaar af te stemmen.

Verder komt er een Europees investerings- en innovatie-offensief, waarbij via de Europese Investeringsbank meer risicokapitaal beschikbaar komt. Ook worden er enkele miljarden extra geïnvesteerd in hightech ontwikkeling en de Europese infrastructuur, de zgn. Trans Europese Netwerken (TENs).

Minister Zalm (Financiën) toonde zich gisteren uiterst tevreden met het pact, dat budgettair verantwoord is en dat geen groeirichtlijnen voorschrijft. "Frankrijk wilde een groeinorm van 3%, maar dat kan dat land zelf nauwelijks halen", aldus de bewindsman. "Maar een land als Ierland is bijvoorbeeld gewend aan 7%. Bovendien heeft geen enkel land de instrumenten om de economische groei naar believen te sturen."

Zalm haalde wel bakzeil met zijn voorstel om in het banenpact een richtsnoer op te nemen voor loonmatiging op Europees niveau. Geen enkele lidstaat steunde hem in dat streven.

Het pact, ook al bevat het veel oude wijn in nieuwe zakken, was toch een opsteker voor de huidige EU-voorzitter en Duitse bondskanselier Schröder, die de vorige Duitse verkiezingen en de komende Europese verkiezingen alle kaarten heeft gezet op meer banen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.