De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[Wanadoo]
[ING MKB Milieu campagne]
[Jaarverslag Service]
[Libertel]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Handelsoverschot
stijgt met ƒ2 mld

Van een onzer redacteuren - HEERLEN, vrijdag

Het handelsoverschot over het eerste kwartaal van dit jaar is in vergelijking met dezelfde periode in 1998 met ƒ2 miljard toegenomen tot ƒ8,8 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waarde van de uitgevoerde goederen steeg ten opzichte van de eerste drie maanden van 1998 met 1% tot ƒ101 miljard. Tegelijkertijd daalde de waarde van de invoer met 1% en kwam uit op ƒ92,5 miljard. Het CBS schrijft de stijging toe aan gunstiger handelsbetrekkingen met landen buiten de Europese Unie. In het eerste kwartaal exporteerde Nederland voor ƒ22 miljard naar niet-EU-landen, 3% meer dan in dezelfde periode van 1998. De invoer uit desbetreffende landen daalde juist met 3% tot ƒ36 miljard.

De grootste verschuivingen traden op in de handel met de Verenigde Staten, Noorwegen en Zwitserland. De waarde van de export naar de VS steeg het afgelopen kwartaal met 10%. Vooral de verkoop van bier nam sterk toe. De exportwaarde naar Zwitserland kende een stijging van maar liefst 53% en werd bijna geheel veroorzaakt door de afzet van personal computers.

Ook Noorwegen had grote belangstelling voor Nederlandse pc's, wat leidde tot een uitvoerstijging van 51%. Daartegenover stond een beperktere invoer van 30% uit het Scandinavische land, vooral het gevolg van de lagere olieprijs ten opzichte van het eerste kwart van 1998. Aardolie is het voornaamste importproduct uit Noorwegen. De im- en exportcijfers met andere lidstaten van de EU zijn stabiel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.