De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]
[Jaarverslag Service]
[Oce]
[Wanadoo]
[Libertel]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]

Kans op vrede Kosovo
stuwt koers euro op

Van onze correspondent - FRANKFURT/KEULEN, vrijdag

De euro is gisteren opgeveerd van zijn diepste punt van $1,0303 nadat de hoop op een snelle beëindiging van de Kosovo-oorlog toenam. Gistermiddag noteerde de gemeenschappelijke Europese munt fractioneel boven de $1,04, maar daarna zakte de euro toch weer iets weg. Uiteindelijk werd in Amsterdam gesloten op $1,0390.

Meteen toen bekend werd dat de Joegoslavische regering en parlement het vredesplan van de G-8 accepteerden, begon de koers van de euro te klimmen. Een van de redenen dat de Europese munt er de laatste tijd zo zwak erbij ligt, is de vrees op de internationale valutamarkten dat de kosten van de Kosovo-crisis de begrotingsdiscipline in de euro-landen zal aantasten.

Bondskanselier Schröder zei gisteren bij aanvang van de laatste Europese top onder Duits voorzitterschap in Keulen dat niemand er baat bij heeft om de euro zwak te houden. "De stabiliteit van de euro is een voorwaarde voor meer groei", aldus Schröder.

Maar minister Zalm van Financiën reageerde in Keulen schouderophalend op de lage eurokoers. "Ik maak me er niet zo druk om, dat trekt vanzelf wel weer bij", stelde hij laconiek. "De economische basis in Europa is goed, de inflatie is laag. Het is waar dat in grote landen als Duitsland en Frankrijk de economische groei lager is maar daar zijn de signalen voor de tweede helft van het jaar beter. Voor Nederland verwacht ik voor volgend jaar ook hogere cijfers van het Centraal Plan Bureau op Prinsjesdag. Bovendien maakt een zwakke euro de export makkelijker. "

Goed plan
"De ruimte die Italië heeft gekregen om zijn begrotingstekort dit jaar op te laten lopen van 2 naar 2,4% is volgens Zalm verantwoord. "Ik vind de reactie van de valutamarkten hierop overdreven. Italië haalt de 1% in 2001 en ze hebben daar een goed plan voor. Dat zie ik Nederland nog niet doen."

Met zijn opmerkingen hield Zalm zich nog niet aan de afspraak die de Duitse minister van Financiën Hans Eichel eerder op de dag had geprobeerd te maken met zijn Europese collega's. Volgens Eichel wordt er veel te veel over de euro gepraat. Hij wil met zijn collega-ministers van Financiën afspreken dat zij publiekelijk niets meer over de gemeenschappelijke munt zullen roepen. Alleen de Europese Centrale Bank (ECB) mag nog commentaar leveren. Zalm bevestigde dit voornemen.

ECB-president Wim Duisenberg sprak gisteren in Milaan maar weigerde ook bij die gelegenheid iets over de koers van de euro te berde te brengen. "Op mijn persconferentie van woensdag heb ik alles gezegd. Degenen die nog meer willen horen, raad ik aan nu een koffiepauze te houden", aldus Duisenberg.

De Europese regeringsleiders deden wel een duit in het zakje. In een poging de euro te steunen, gaven zij gisteren een officiële verklaring uit waarin zij opnieuw plechtig beloofden zich aan het stabiliteitspact te houden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.