De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Jaarverslag Service]
[ABN AMRO]
[ING MKB Milieu campagne]
[Autosite]
[Libertel]
[Wanadoo]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]

Hoogovens en Sphinx vast

AMSTERDAM, vrijdag

De stemming zat er gisteren goed in op de Amsterdamse beurs. Overnamekandidaten Hoogovens en Sphinx zorgden voor vuurwerk, maar ook DSM schoot uit de startblokken en Kon. Olie trok stevig aan bij forse omzetten. Ook de obligaties lagen dit keer goed en wonnen gemiddeld 0,4 punten. Per saldo sloot de AEX-index 7,47 punten hoger op 564,03.

De fusie tussen Hoogovens en British Steel was natuurlijk het gesprek van de dag. Maandag komen beide bedrijven met nadere gegevens over de fusie. Maar analisten is het nog niet helemaal duidelijk of er nu meer sprake is van een overname door Hoogovens van British Steel of juist omgekeerd.

Hoe dan ook vloog de koers van Hoogovens omhoog naar een slotstand van EUR43,10, een winst van EUR5,20. Maar tussentijds was de koers al even opgelopen naar EUR45,35. Toch was dat niet de grote motor achter de stijging van de AEX. "In de gloriedagen van Hoogovens had het de AEX nog wel omhoog gesleurd want toen was dat fonds nog goed voor 9% van de index. Maar nu is dat nog maar 0,4%."

Keramiekproducent Sphinx spoot omhoog en sloot op een liefst 21% hogere koers van EUR12,35. De Finse branchegenoot Sanitec wil het bedrijf opslokken en biedt 13 euro, 27% boven het slot van woensdag. In totaal zou het bod dan uitkomen op ƒ264 miljoen. Sphinx kwam ook nog met de jaarcijfers waaruit bleek dat de omzet wel is gedaald maar het bedrijfsresultaat iets gestegen. De omzet in Sphinx was enorm met 1,13 miljoen stuks (dubbelgeteld) maar het was handelaren al eerder opgevallen dat enkele dagen geleden enorme pakketten Sphinx van eigenaar verwisselden. "Lijkt me iets voor de STE," aldus een handelaar.

Uitverkoop
Een collega was sceptisch. "We moeten eerst nog maar zien dat Brussel deze overname goedkeurt want als het doorgaat krijgen ze in enkele Europese landen een marktaandeel van rond de 80%.". Bovendien wees hij er op dat er langzamerhand een soort uitverkoop van goedkope fondsen in Amsterdam gaande is. Otra, Sphinx, Welna, Content, Artu, Van Leer en NKF zijn in een paar maanden verkocht. "Als dat zo doorgaat blijven er niet veel fondsen in Amsterdam over."

DSM was weer een ander verhaal. Het chemiefonds wordt krachtig aanbevolen door de Amerikaanse effectenbank JP Morgan. De koers schoot gisteren om 11.42 uur al meteen EUR3,70 omhoog hoewel de aanbeveling van JP Morgan pas om 11.53 op het net kwam. Per saldo kon DSM 6 hele euro's winnen op EUR96. Nog steeds is DSM het goedkoopste actieve fonds en nu de belangstelling voor de cyclische waarden toeneemt lijkt DSM een goede kanshebber. Akzo daarentegen moest EUR0,80 terug naar EUR40,90 maar dit fonds was de afgelopen dagen al redelijk opgelopen.

Baan lijkt weer helemaal terug van weggeweest. De personeelsstop is opgeheven en dat is een goed teken. De koers liep bijna 9% op naar 12,60, een hele euro winst.

Maar ook om andere redenen was de stemming goed op de beurs, al was het volume niet overdreven. In de loop van de dag werden de geruchten sterker dat er een soort vredesakkoord aankomt voor Kosovo en dat vonden beleggers wel prettig. De rente was weer eens aan het dalen en ook dat was een haussefactor. Wall Street kwam energiek uit de startblokken en stond na een uur handel al rond de 70 punten winst. Duitsland echter was gesloten vanwege een van haar vele feestdagen.

De omzet in Kon. Olie was wel groot. Er gingen maar liefst 6,6 miljoen stukken om en de koers liep per saldo EUR1,65 op naar EUR55,15 De olieprijs trekt iets aan en ook steken er weer geruchten de kop op dat er een fusie aan zit te komen met Texaco. Woensdag maakten Texaco en Chevron bekend hun fusiegesprekken te hebben beëindigd dus nu lijkt de weg weer vrij voor Kon. Olie, redeneerden beleggers.

KPN sterk
De financiële waarden deden niet veel en bij de uitgevers trokken Elsevier en Wolters Kluwer redelijk aan. VNU moest 15 eurocent terug naar EUR40,45. Van der Hoop Effectenbank raadt aan VNU om te ruilen voor Hagemeyer en dat zorgde voor verkoopdruk in VNU. Hagemeyer liep mede daardoor 60 cent op naar EUR30,85.

Philips was onveranderd, Unilever een dubbeltje beter terwijl KLM niet verder kwam dan vijf cent winst. Sterk lag weer KPN, die aan een gestage opmars bezig lijkt. Gisteren kwam er EUR1,60 bij de koers op EUR48. Ahold trok 90 cent aan naar EUR35,55. Deels was dat te danken aan de hoge dollarkoers, deels aan het feit dat Ahold een nieuwe overname op het oog lijkt te hebben in de VS. Het gaat om de supermarktketen Hannaford Brothers, die een omzet heeft van $2,6 miljard. Op 10 juni komt Ahold met de kwartaalcijfers.

Op de lokale markt was het voornamelijk dubbeltjeswerk. Ballast Nedam leverde EUR1,55 in op EUR24,25. Gisteren nabeurs gaf het fonds een winstwaarschuwing, o.a. omdat Saoedi-Arabië niet betaalt. Gisteren sloot de inschrijving op Exact maar volgens enkele handelaren was er bepaald geen sprake van een uitslaande brand.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.