De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

EU-akkoord over eigen defensie

Van onze speciale verslaggevers - KEULEN, vrijdag

De Europese regeringsleiders hebben gisteren tijdens hun halfjaarlijkse top, ditmaal onder Duits voorzitterschap in Keulen, eindelijk een akkoord bereikt over een echte Europese defensie, die ook los van de NAVO kan opereren.

De consequentie is dat de huidige, tamelijk zwakke Europese defensiepoot, de West-Europese Unie (WEU), binnen twee jaar niet meer bestaat en wordt opgenomen in de EU.

De Unie moet binnen afzienbare tijd in staat zijn zelfstandig vredesmissies en crisisbeheersing uit te voeren, zo menen de regeringsleiders.

Volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal het echter nog jaren duren voordat Europa op eigen houtje grote operaties à la Kosovo kan uitvoeren. Nu is daar nog het Amerikaanse apparaat onmisbaar voor. "Nederland heeft er een voorkeur voor om gebruik te maken van NAVO-middelen en NAVO-commandostructuur om het wiel niet twee keer uit te vinden."

De regeringsleiders hameren vooral op de beschikbaarheid van hun eigen Europese inlichtingendienst, troepen-transport, materieel en een onafhankelijke bevelvoering. Verder moeten de lidstaten toewerken naar harmonisering van hun militaire aankopen en moet de Europese defensie-industrie beter gaan samenwerken.

De neutrale EU-landen (Ierland, Oostenrijk, Finland en Zweden) mogen op gelijke voet meepraten en meedoen. Maar zij worden niet verplicht aan de collectieve verdediging mee te doen die in de WEU is afgesproken.

Tussen de bedrijven door werd ook nog overeenstemming bereikt over het aanhalen van de banden met Rusland om de democratie en de stabiliteit in dat land te bevorderen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.