De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milosevic door de knieën

door Frank van Vliet en Guido van de Kreeke - BOEDAPEST/KEULEN, vrijdag

Na elf weken van NAVO-luchtaanvallen is vrede in Joegoslavië binnen handbereik. De Joegoslavische president Slobodan Milosevic is gezwicht voor het internationale vredesplan en belooft binnen 48 uur te beginnen met terugtrekking van zijn troepen uit Kosovo.

De overeenkomst die de Finse EU-bemiddelaar Martti Ahtisaari met de Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin in twee dagen in Belgrado bereikte, voorziet ook in het voorheen voor Milosevic onacceptabele punt van een internationale vredesmacht van NAVO-landen in Kosovo.

Volgens de Finse president Ahtisaari is Milosevic uiteindelijk tot de overtuiging gebracht dat er niet verder meer over het vredesplan viel te onderhandelen, waarna Milosevic voor zijn eigen rugdekking het plan ter goedkeuring aan zijn parlement heeft voorgelegd. Dit nam het onder onstuimige protesten van de oppositie met 136 tegen 74 stemmen aan.

De Servische Radicale Partij van vice-premier Vojislav Seselj verliet woedend de vergadering. "Wij blijven niet in een regering zitten die NAVO-troepen op ons grondgebied toelaat", aldus Seselj. Meer gematigde gedeputeerden verlieten de vergadering opgetogen. "De oorlog is voorbij", juichten ze.

Behoedzaam
De NAVO heeft behoedzaam gereageerd. Het bondgenootschap verklaarde de luchtaanvallen voort te zetten totdat duidelijk is dat de Joegoslavische troepen zich werkelijk terugtrekken. Zelfs toen het goede nieuws uit Belgrado kwam, werden nog doelen in Kosovo en elders in Joegoslavië bestookt.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken James Rubin zei dat de problemen in de details van de overeenkomst zitten. "Het sleutelwoord is dat ALLE Servische troepen uit Kosovo weg moeten."

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, was eveneens voorzichtig. "Het is te vroeg om al van vreugde een gat in de lucht te springen", aldus Annan tijdens een bezoek aan de paus. Hij zei dat de VN-veiligheidsraad een resolutie zou aannemen als de details van de plannen bekend zijn.

Het akkoord voorziet onder meer in een onmiddellijk einde van het geweld in Kosovo. De Joegoslavische troepen moeten binnen een week het gebied hebben verlaten. De NAVO zal pas stoppen met de luchtacties als de terugtrekking is geverifieerd.

Bijna-doorbraak
Premier Wim Kok noemde het resultaat van de onderhandelingen "een belangrijke stap op weg naar vrede". Hij sprak verder van een "bijna-doorbraak". "Al op korte termijn zullen de resultaten zichtbaar zijn, doordat Servische troepen worden teruggetrokken", aldus de premier.

Het verleden heeft geleerd dat Milosevic, die voor het Joegoslavië-Tribunaal wegens oorlogsmisdaden is aangeklaagd, zijn beloften vaak niet nakomt of er een geheel eigen interpretatie aan geeft om zo onderhandelingen te rekken.

Het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), dat voor een zelfstandig Kosovo strijdt, gelooft nog niet in vrede. "Dit is slechts een nieuwe truc om de internationale gemeenschap te verdelen", aldus een woordvoerder van de rebellen, Sabri Kicmari.

In Rusland, een van de belangrijkste architecten van het akkoord, was niet iedereen even blij met het bereikte resultaat. Volgens de communisten en nationalisten heeft Tsjernomyrdin zijn oren te veel naar het Westen laten hangen en zijn de Russische en Joegoslavische belangen ondergeschoven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.