De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[CMG]
[KPN Zomerweken]
[World OnLine]
[ING MKB Milieu campagne]
[Eurocard Mastercard]
[Wanadoo]
[Oce]
[Postbank Vakantiegeld]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]

Politie wist al drie jaar
van seksterreur meisjes

Van onze correspondent - ENSCHEDE, vrijdag

Het geruchtmakende ontuchtschaal in Enschede, waarbij de zusjes Deborah (11) en Melissa (13) hebben bekend tientallen jongens en meisjes seksueel hebben misbruikt, had volgens de Enschedese moeders Sandra Kasper en Bea Wijma niet uit de hand hoeven te lopen.

Zij luidden al zo'n drie jaar geleden de noodklok bij zowel de politie als de Raad voor de Kinderbescherming, maar kregen naar eigen zeggen overal nul op rekest.

Volgens de moeders moeten Deborah en Melissa al zo'n vijf jaar geleden zijn begonnen met hun praktijken. "Als de politie destijds meteen had ingegrepen, hadden vele slachtoffers kunnen worden voorkomen", aldus mevrouw Kasper, wier dochtertje eveneens door de zusjes is misbruikt.

De twee dochtertjes van buurvrouw Wijma ontsprongen de dans, maar hebben moeten toekijken hoe er op grove wijze ontucht met enkele van hun vriendinnetjes werd gepleegd.

De moeders Sandra Kasper en Bea Wijma stapten zo'n drie jaar geleden gezamenlijk naar de politie: "Toen ik hier kwam te wonen, waren die zusjes al zo'n twee jaar bezig. Maar niemand durfde aangifte te doen omdat de vader van de zusjes dreigde huizen in brand te steken of hij riep tegen ouders: 'Ik maak je af'."

'Keurige mensen'

De buurvrouwen Kasper en Wijma staken echter wel hun nek uit: "We hebben van alles geprobeerd, maar overal werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Nadat het gezin uiteindelijk naar een andere wijk verhuisde, kregen we van de woningcorporatie op onze kop omdat we die 'keurige mensen' hadden weggepest. Ook hebben we in een aangetekende brief de toenmalige korpschef IJzerman gevraagd om een gesprek, maar we hebben nooit meer iets gehoord."

De ontucht had volgens mevrouw Kasper vooral plaats in een nabijgelegen speeltuintje. "De zusjes hadden het vooral voorzien op kleine kinderen die nauwelijks nog konden praten. De slachtoffertjes werden bovendien bedreigd dat ze niets tegen hun ouders mochten zeggen want anders zouden ze hun 'huis in brand steken of papa en mama dood maken'. Mijn buurvrouw heeft ooit gezien hoe de jongste van de twee, toen ze nog maar een jaar of zes was, bloot bovenop op een ontkleed jongetje van een jaar of drie zat."

Vader

Ook de vader van de zusjes gaat volgens de buurvrouwen bepaald niet vrijuit. "Die man draaide thuis pornofilms en liet er kleine kinderen naar kijken." Eenmaal leken de moeders succes te hebben. "Deborah had op een gegeven moment de ontucht toegegeven, maar de vader is toen woest naar het politiebureau gegaan en gezegd dat ze alles onder dwang zou hebben verklaard. Daarop werd de zaak toch weer ingetrokken. Maar als wij indertijd serieus waren genomen, was wellicht heel veel kinderen onnodig leed bespaard gebleven."

Uiteindelijk greep de politie Twente vorig jaar in. Politiewoordvoerder Jan Camphuis bestrijdt dat de moeders nooit serieus zijn genomen. Integendeel, zegt hij: "Dat was voor ons destijds zelfs reden voor een onderzoek, waarna rapport is opgemaakt dat naar de Raad voor de Kinderbescherming is gestuurd. Onder meer op basis daarvan heeft de kinderrechter besloten tot de uithuisplaatsing en ondertoezichtstelling van de zusjes. De meisjes waren destijds echter nog geen 12 jaar en dus strafrechtelijk niet vervolgbaar. We hebben dus gedaan wat gezien de omstandigheden in onze macht lag."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam