De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Oce]
[World OnLine]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[ING MKB Milieu campagne]
[Belastingdienst]
[Wanadoo]
[KPN Zomerweken]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Vakantiegeld]

Pedofielen slaan
toe in pretparken
en dierentuinen

door Martijn Koolhoven - AMSTERDAM, vrijdag

In Nederlandse pretparken en dierentuinen jaarlijks goed voor zo'n dertig miljoen voornamelijk jonge bezoekers worden ieder jaar enkele tientallen jongen kinderen lastig gevallen door pedofielen.

Het gaat voornamelijk om het plegen van ontucht in stille hoekjes van de pretparken en dierentuinen.

Ouders, van wie de kinderen het slachtoffer zijn geworden van misbruik tijdens een dagje uit, slaan nu alarm in een poging pretparken en dierentuinen beter beveiligd te krijgen tegen pedofielen.

Alleen gaanden

Om opsporing en aanhouding van verdachten te vergemakkelijken maakt de Efteling (3 miljoen bezoekers per jaar) een digitaal plaatje van iedere bezoeker en bij pretpark Walibi Flevo moeten alleen gaande mannelijke bezoekers uitleg geven over de reden van hun bezoek.

De Nederlandse afdeling van de internationale organisatie van attractieparken en dierentuinen (de IAAPA), met 5600 leden in 83 landen, heeft inmiddels ingestemd met een gesprek met de verontruste ouders. De IAAPA-afdeling Benelux (130 leden) wil het onderwerp op de agenda zetten voor de eerst volgende vergadering.

De meeste parken en dierentuinen hebben als standaard procedure dat zij van alle incidenten direct aangifte doen bij de lokale politie, maar hierover komen slechts zelden berichten naar buiten. In enkele gevallen lukt het een bewakingsdienst of de politie om de pedofiel in de kraag te grijpen. Recent is in De Efteling nog een man van 54 aangehouden die zich had vergrepen aan een jongetje van 13 jaar.

Publiciteit

Bij de dierentuin Artis in Amsterdam, waar onlangs twee meisjes van 8 en 9 in het nachtdierenverblijf het slachtoffer zijn geworden van een pedofiel, heeft de bewakingsdienst de ouders geadviseerd af te zien van het doen van aangifte. Dit waarschijnlijk uit vrees voor negatieve publiciteit.

Dit geheel tegen de voorschriften van de directie in. De directie van Artis zit bijzonder met de zaak in de maag, omdat het voor een succesvolle bedrijfsvoering juist afhankelijk is van de komst van gezinnen met jonge kinderen.

Het grootste attractiepark van Nederland, De Efteling (waar op een topdag 20.000 bezoekers komen), heeft vorig jaar enkele keren aangifte gedaan bij de politie in Kaatsheuvel van ontucht met jeugdige bezoekers. De bewakingsdienst van De Efteling is bijzonder alert op ontuchtige handelingen met kinderen en activiteiten van pedofielen binnen de hekken van het park.

Ouders, van wie met de kinderen recent ontucht is gepleegd tijdens een dagje in een attractiepark of dierentuin, hebben zich tot dagblad De Telegraaf gewend in een poging aandacht te krijgen voor dit probleem. Een moeder van een 9-jarig dochtertje, waarmee in Artis ontucht is gepleegd doet mede namens andere ouders een noodkreet om de veiligheid in de parken te verbeteren.

IAAPA-woordvoerder Jeff Bertus: "Het basisprobleem is hetzelfde als wat in de waterparken, de zwembaden gebeurt. Mensen die zich niet weten te gedragen en deze plekken opzoeken om hun misdaad te plegen. Als zoiets met bezoekers van een park gebeurt, al is het er maar één, is het alle aandacht waard om te zorgen dat je dit probleem aanpakt. Het heeft zeker onze aandacht nodig, zeker na de signalen die wij nu ontvangen. Als park, als zwembad, word je in een moeilijke situatie gebracht: je bent met veel mensen bij elkaar en je moet ook niet overbewaken. Want dan neem je de plezierige ambiance weg."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.