De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[World OnLine]
[Postbank Vakantiegeld]
[Belastingdienst]
[Wanadoo]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[KPN Zomerweken]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]

Franse politie laat Monfort-
verdachte ontglippen

door Peter Nijdam en Dominique Weesie

AUCH/DEN HAAG, vrijdag

De Franse politie heeft een verdachte in de gruwelijke Monfort-zaak door de vingers laten glippen na een achtervolging in het nabijgelegen dorp l'Isle-Jourdain.

De man wilde drie dagen na de moord op de echtparen Van Hulst en Nieuwenhuizen een blanco cheque verzilveren in een bankfiliaal van Caisse d'Epargne. Hij wekte daarbij de argwaan van een employee.

De inmiddels gewaarschuwde gendarmes achtervolgden de man naar een flatgebouw, maar raakten hem daar kwijt. In een van de appartementen troffen ze later een portefeuille aan met de creditcard van een van de Nederlandse slachtoffers.

Volgens de Franse tv, die de nieuwe onthulling gisteren meldde, hebben ooggetuigen in l'Isle-Jourdain de verdachte kort voordat hij de bank binnenging, in het gezelschap van enkele anderen gezien. Een politiewoordvoerder wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. De ontsnapte verdachte zou overigens weinig gelijkenissen vertonen met Dieter Zurwehme, de Duitse hoofdverdachte in het Monfort-drama.

Een foto van Zurwehme hangt overal in de buurt in openbare gebouwen en is verspreid in alle bureaus van politie en gendarmerie in Frankrijk. Maar van meet af aan zijn handlangers niet uitgesloten. Zo werd Zurwehme vorige week bij een bank gesignaleerd in het gezelschap van een man en een vrouw.

Hoofdofficier van justitie Guy Etienne meldde deze week dat het onderzoek door het ruim zestig man sterke rechercheteam nog steeds op twee gedachten hinkt: enerzijds is Zurwehme hoofdverdachte, mede gelet het feit dat de seriemoordenaar de laatste tijd geregeld in de Gers werd herkend. Maar anderzijds wordt ook een lokale affaire niet helemaal uitgesloten.

In Nederland

Overigens blijkt Zurwehme vlak voor de afschuwelijke slachting in het Zuid-Franse Monfort geruime tijd in Nederland te zijn geweest. Dat zegt de Duitse politie in Koblenz, die is belast met het onderzoek naar de moord op twee Duitse echtparen in Remagen waarvoor de 56-jarige crimineel eveneens verantwoordelijk wordt gehouden.

Zurwehme, die op 2 december jl. na een proefverlof niet terugkeerde in de gevangenis van Steinhagen, zou volgens de Duitse recherche diverse malen tegen mede-gedetineerden hebben gezegd naar Nederland te willen. "Hij is er voor zijn veroordeling wegens roofmoord in 1972 vaak geweest en kwam er graag", aldus hoofdcommissaris U. Göbel.

Op zijn verzoek werd daarom op 20 april in het tv-programma 'Opsporing Verzocht' het Nederlands publiek om inlichtingen gevraagd over de mogelijke verblijfplaats van Zurwehme. Op de getoonde foto's van de moordenaar kwamen ruim honderd tips binnen. Dit ongewoon hoge aantal duidt er volgens de CRI op dat Zurwehme rond die tijd in Nederland is geweest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.