De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Wanadoo]
[World OnLine]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN Zomerweken]
[Oce]
[ING MKB Milieu campagne]
[CMG]
[Postbank Vakantiegeld]
[Eurocard Mastercard]

Breuk tussen de
paarse partijen
volledig gelijmd

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Het tweede kabinet-Kok is gelijmd. De fractieleiders van de paarse partijen hebben elkaar gisteren weer het ja-woord gegeven.

Alleen premier Kok moet zich als hij terug is uit Keulen nog over het akkoord buigen, voordat koningin Beatrix de ontslagbrief van het kabinet vermoedelijk na het weekeinde kan verscheuren.

Informateur Tjeenk Willink sprak gisteren na de slopende Bijlmernacht eerst met Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (VVD) tegelijk. Vervolgens nam hij ze alle drie nog even apart om de onderhandelingen laat in de middag weer gezamenlijk af te sluiten.

Nieuw elan

D66-fractievoorzitter De Graaf sprak na afloop van een 'nieuw elan'. "Het kabinet heeft een klap gehad en is niet helemaal meer gloednieuw. Maar het is net als met een auto die niet meer loopt. Je kan zeggen 'laat maar zitten' of je gaat naar de garage en laat hem repareren", aldus De Graaf.

PvdA-fractieleider Melkert is ervan overtuigd dat de paarse coalitie sterker uit de crisis is gekomen. "Er is noodgedwongen geïnvesteerd in het onderling vertrouwen." Hij noemde het "allerminst vanzelfsprekend" dat de lijmpoging uiteindelijk is geslaagd. "D66 was van meet af aan behept met een zekere scepsis", aldus Melkert.

De Graaf erkende dat hij er lang een hard hoofd in heeft gehad dat de lijmpoging zou slagen. "De teleurstelling was buitengewoon groot. De boosheid ook. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Ik kon niet bevroeden dat de VVD zo'n forse stap zou zetten", aldus De Graaf, die doelt op de aanvankelijke weerzin van VVD-leider Dijkstal tegen een raadgevend referendum.

Het belangrijkste onderdeel van het akkoord is de invoering van een raadgevend referendum in 2001 en het opnieuw indienen van het in de Eerste Kamer verworpen correctief referendum. Verder hebben de partijen afgesproken dat haast zal worden gemaakt met het burgemeestersreferendum en met een wijziging van het kiesstelsel.

Melkert beweerde dat het kabinet in de aanloop naar de crisis niet in een dal zat en dat het ministersteam ook niet kwakkelde, maar toch waren volgens de PvdA-voorman wel degelijk factoren die de crisis mogelijk hebben gemaakt. "Die factoren liggen in het gevoel dat het even 'op' is, dat je niet verder kunt."

VVD-leider Dijkstal is minder optimistisch dan de twee andere paarse fractievoorzitters. "Het valt nog te bezien of we er sterker zijn uitgekomen", zegt hij. "In ieder geval is er nu weer het vertrouwen om samen door te gaan. We gaan vrolijk verder tot mei 2002."

Zekerheid dat de Eerste Kamer zich in de toekomst wel aan het regeerakkoord gebonden voelt heeft D66-leider De Graaf niet. "Bij de VVD is wel een zekere drang om te zorgen dat het niet meer gebeurt. De politiek is echter geen kwestie van computertechniek. Dat kan je nooit helemaal verzekeren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.